
Magyar Bor nagydíj
A Bott Pince fehérbora nyerte a Magyar bor nagydíjat
A Magyar Borszakírók Köre évente 12 fehér és 12 vörösbor közül ítéli meg a díjat, ezt nevezik a Super 12 listának. Az MBK tagjai a tételek vakkóstolása során ezekből a borokból 1-1 tételnek adományozzák a Magyar Bor Nagydíjat.
Az éves díjátadóra idén a Nagy Fehérvári Bormustra rendezvényén került sor, a székesfehérvári Mercure Hotelben. A fehérborok kategóriájában a Bott Pince Csontos 2021-es furmintból készült tétele nyert.
Bott – Csontos Furmint 2021
A 2021-es Bott Csontos Furmint egy komplex, sokrétű bor. Az illatban finom virágos elemeket, majd körte és mandula jegyeket fedezhetünk fel.
Kóstoláskor elsőre feltűnik a bor 2021-es évjáratra jellemző emelkedett savtartalma, mégis figyelemre méltóan jól strukturált és finoman adagolt, ami lehetővé teszi, hogy a bor simaságát értékelni lehessen.
A savak erőteljesen támogatják a közepes testet és a krémes textúrát, amelyet finom hordós jegyek és az őszibarackos gyümölcsízek bősége kísér.
A lecsengést a gyümölcsízek hosszan tartó intenzitása jellemzi, amelyet a tanninok finom szárító érzése és a hangsúlyos ásványosság kísér, figyelemre méltó rugalmasságot és mélységet sugallva.
Lenyűgöző, hogy a bor még ilyen intenzitás mellett is képes megőrizni szerkezetét és komplexitását.

Csontos dűlő
A dűlő nevének legkorábbi említése egy 1470-es évekből származó dokumentumhoz köthető.
A területet termékeny, barna erdőtalaj jellemzi, ahol palában gazdag érclelőhelyek vannak jelen. A dombtetőn található régi teraszok jelenléte a jövőbeli fejlődés alapját sejteti. A dombtetőn található új telepítések az alatta lévő 40-60 éves ültetvényekkel kombinálva festői tájat alkotnak. A kőház és a barátságos szomszédok jelenléte növeli a hely vonzerejét.
A dűlő elnevezése feltehetően a korábbi tulajdonosától, Csicseri Csontos Andrástól származik, akinek családja a 15. században birtokolta a területet. Kezdetben a dűlőt egy későbbi tulajdonos után Zsedényi-dűlőnek nevezték
A Csontos-dűlő egy ideje már összekapcsolódik a Bott Pince nevével. A Csontos bort széles körben a Bott kínálat egyik legjobbjának tartják, és évről évre következetesen magas színvonalú eredményeket produkál.

Bott Pince
"Birtokot álmodunk, szőlészkedünk, borászkodunk, közösséget építünk – mindenhez a bor eszközként szolgál. A szőlőben vegyszereket nem használunk, a borok spontán, tölgyfa hordóban erjednek. A legjobb minőségre való törekvés abban segít, hogy az egy értékrendet követő embereket magunk köré gyűjtsük, és együtt munkálkodjunk egy több száz éves borvidék sikeres jövőjén."
A Bott pincét Bodó Judit és Bodó József alkotta házaspár vezeti. Ők a Csallóközből települtek a mai Magyarország területére. A házaspár 2005-ben még szűk két hektáron gazdálkodott, a borukat félliteres palackba zárták, úgy gondolták, így minél több emberhez tud eljutni. A szőlőben narancsolajat és tengeri moszat kivonatot használva. Komolyan tanulmányozzák, hogy mely területek, hogy mely régiók alkalmasak az aszútermelésre, és mely parcellák optimálisak a száraz borok termesztésére.
A pincészet célja az egyensúly és az elegancia elérése a borkészítési gyakorlatban.