top of page

Mitiszol Decemberben? 4+1 Izgalmas bor a fa alá

Frissítve: 2021. júl. 13.

Ha az első adventi gyertya meggyújtása nem is, akkor a fehérbe borult utcák látványa a legnagyobb Grincsek lelkét is meglágyítja. Ennek apropóján különleges blogsorozatba kezdünk, hogy véletlenül se érhessenek senkit se felkészületlenül az ünnepek: legyen szó akár a fa alá rejtett különlegességről, akár a karácsonyi menüt kísérő borpárokról, mindenre segítünk megtalálni a választ, ráadásul december 5-én és 6-án kedvezményes áron szerezhetitek be a kiválasztott tételeket a webshopból!

Első körben olyan különleges tételeket válogattunk össze, amik biztosan újdonságot jelentenek még azoknak is, akik otthonosan mozognak a természetes és natúr borok világában. Izgalmas fajtákon, eljárásokon és tárolóeszközökön keresztül szeretnénk megmutatni, hogy mindig van új a nap alatt!

"Mi az első kóstolás után egy kosár frissen szedett málnára tudtunk csak gondolni, így akár tökéletes nyári ital is lehetne, de kár lenne addig tartogatni - bontsuk meg inkább még a fa alatt, persze csak miután jól behűtöttük ! "

1. Groszer Wein - PetNat 2017

Az osztrák Vashegyről a távolba révedve tiszta időben akár Magyarország szomszédos dombjaira is csodás kilátás nyílik, de nem a panoráma, hanem a Dél-Burgenlandi terroir vonzotta a Matthias Krön-t és Markus Bach-ot Ausztria legkisebb borvidékére. Itt készítik az idei év egyik kedvenc buborékos tételét, az eredetileg vörösbor alapanyagnak szánt Röslerből készült Pet Natot. (A Pet Nat avagy  Pétillant Naturel egy izgalmas, természetes pezsgőkészítési mód, ahol az első erjedés buborékjait palackozzák le). Degorzsálás és kén nélkül került a palackba így lehet felrázva élesztővel vagy felrázás nélkül tisztán is fogyasztani. Mi az első kóstolás után csak egy kosár frissen szedett málnára tudtunk gondolni, így akár tökéletes nyári ital is lehetne, de kár addig tartogatni - bontsuk meg inkább még a fa alatt (persze csak miután jól behűtöttük)!


2. Maurer - Totem 2017

Világklasszis Rajnai Rizling a hajdani magyar királyi borvidékről, Szerémségből.  A Duna part melletti Nagy-Kárász dűlőből érkező alapanyag október végén, kevés botritisszel került be Maurer Oszkár pincéjébe, ahol 20 napig tartó héjon áztatás után 500 literes fa hordóban érlelődött 1,5 évig. A családi borászat a szőlészetben és a borkészítésben is természetességre törekszik: a borok elsősorban a termőhelyről mesélnek, de minden cseppjükben ugyanúgy benne van a család története is.

3. Chateau Cambon- Beaujolais 2018

Kézzel válogatott szőlő, közel beavatkozás mentes pincemunka, 13 hektár bio ültetvény - a Marie Lapierre által vezetett chateau a franciaországi Beaujolais régió méltán népszerű vöröseinek kiváló képviselője ez a 100% Gamay szőlőből készült tétel. Komplex, feszes, egyensúlyos vörös a birtok legöregebb, 80 éves tőkéiről származó alapanyagból a fajta minden jellegzetességeivel. Ha még nem ittál Beaujolais-t, kihagyhatatlan (ha pedig már volt hozzá szerencséd, akkor ez nem is kérdés)!


4. Pósta - Amfórás Olaszrizling 2017

Ha Szekszárd kerül szóba, általában vörösborra asszociálunk, pedig jó pár izgalmas fehér tételt is tartogat a borvidék - jobb példát nem is tudnánk hirtelen, a Pósta Borház amforában készült Olaszrizlingjénél. Tősgyökeres szekszárdi család, több generációnyi tapasztalat, akik vallják, hogy minden borba csak 3 dolog kerülhet: a szőlő, a szívük és a lelkük. 


+1 Wassmann - Borpárlat

Ugyan a 2012 óta DEMETER certifikációval rendelkező villányi borászat vörösei szinte fogalomnak számítanak, mi az ünnepek közeledtével most egy még különlegesebb tételt ajánlunk a pincéjükből: az Olaszrizlingből készült 43%-os borpárlat kiváló választás karácsonyi vacsora előtti aperitifnek, de megállja a helyét nagy családi találkozások ünneplésén, vagy az esték ”jánosáldásaként” is - így vagy úgy, de annyi biztos, hogy az adventi időszak elmaradhatatlan kísérője.


Kövess minket, mert további izgalmas ajánlásokkal, tippekkel és receptekkel jelentkezünk az advent folyamán!


73 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page