top of page

Szászi birtok

A Balaton-felvidék Kincsei:
Szent-György-hegy és a Szászi Birtok

Szent-György-hegy Terroirja és Szőlőtermesztése

A Balaton-felvidék szívében található Szent-György-hegy nemcsak festői szépségével, hanem kivételes borászati adottságaival is magával ragadja a látogatókat. A Balaton-felvidék egyik legszebb és legérdekesebb területe a Szent-György-hegy. Ez a vulkanikus eredetű hegy nemcsak lenyűgöző tájképeiről és természeti szépségeiről híres, hanem kiváló borairól is, amelyeket a különleges terroir és a gondos szőlőtermesztés együttesen tesz páratlanná.

Terroir

A Szent-György-hegy terroirja egyedülálló a maga nemében. A hegy vulkanikus eredetű talaja, amely bazaltból és tufából áll, különleges ásványi anyagokban gazdag, ami hozzájárul a szőlő sajátos ízvilágához. A bazalt talaj kiváló vízelvezető képességgel rendelkezik, így a szőlőtőkék mélyre hatoló gyökerei mindig elegendő vízhez jutnak, még szárazabb időszakokban is.

A Balaton közelsége szintén nagy szerepet játszik a terroir egyediségében. A tó moderálja a hőmérsékletet, enyhíti a nyári forróságot és télen védelmet nyújt a túlzott hideg ellen. A tó vizéről visszaverődő napfény pedig tovább fokozza a szőlő érési folyamatát. A hegy keleti és déli lejtői kiválóan alkalmasak a szőlőtermesztésre, mivel a napfény egész nap be tudja érni a tőkéket, ami különösen fontos az optimális cukortartalom és íz kialakulásához.

4fb3d58ccb2bc69f9659329447ddcc2bb00b9fa3_normal.jpeg

A Szászi Birtok: A Balaton-felvidék Ékköve

A Balaton-felvidék dombjai között, varázslatos szőlőültetvények ölelésében található a Szászi Birtok, amely az organikus borászat iránti elkötelezettségével és kiváló boraival vívta ki magának a borrajongók elismerését.

A birtok nemcsak a helyi terroir adottságait használja ki maximálisan, hanem a fenntartható gazdálkodás iránti szenvedélye révén egyedülálló borokat készít, amelyek a természet legjavát hordozzák magukban.

Fenntarthatóság és Jövő

A Szászi Birtok számára a fenntarthatóság nem csupán egy trend, hanem életfilozófia. A birtok minden területén törekednek arra, hogy minimálisra csökkentsék az ökológiai lábnyomukat, és hosszú távon is fenntartható gazdálkodást folytassanak. A megújuló energiaforrások használata, a víztakarékos öntözési rendszerek és a helyi alapanyagok felhasználása mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a birtok a jövőben is a fenntartható borászat példaképe legyen.

A Szászi Birtok nemcsak a Balaton-felvidék ékköve, hanem egy olyan borászat, amely hitelesen képviseli az organikus borászat és a fenntartható gazdálkodás értékeit. 

shutterstock_1539606767.jpg

Szőlőfajták a Szászi Birtokon

A Szászi Birtok számos kiváló szőlőfajtát termeszt, amelyek mindegyike jól alkalmazkodik a Szent-György-hegy különleges terroirjához.

Íme néhány a birtok legfontosabb szőlőfajtái közül:

 1. Olaszrizling:

  • Az egyik legelterjedtebb fajta a Balaton-felvidéken. A Szászi Birtok olaszrizlingjei különösen gazdagok és komplexek, ásványos jegyekkel és finom gyümölcsös aromákkal.

 2. Rajnai Rizling:

  • A rajnai rizling a birtokon különleges karaktert kap, citrusos és virágos jegyekkel, valamint ásványos háttérrel.

 3. Szürkebarát (Pinot Gris):

  • Ez a szőlőfajta is kiválóan érzi magát a birtok lejtőin. Borai gazdagok és testesek, gyümölcsös jegyekkel és finom savakkal.

 4. Chardonnay:

  • A Szászi Birtok chardonnay borai frissek, gyümölcsösek és kellemes savtartalmúak, tökéletesen tükrözve a terroir adottságait.

 5. Kéknyelű:

  • Egy ritka és őshonos magyar fajta, amely különösen jól teljesít ezen a terroiron. A borok komplexek, virágos és gyümölcsös jegyekkel, kiváló érlelési potenciállal.

 6. Cabernet Franc és Cabernet Sauvignon:

  • Bár a vörösborok kevésbé elterjedtek ezen a vidéken, ezek a fajták is megtalálhatók a birtokon. A borok gazdagok, testesek és mély színűek, fűszeres és gyümölcsös aromákkal.

Kiemelkedő Borok a Szászi Birtok Palettáján

A Szászi Birtok kínálatában számos kiváló bor található, amelyek mindegyike hűen tükrözi a birtok filozófiáját és a terroir sajátosságait. A birtok egyik zászlóshajója a Szászi Olaszrizling, amely friss, citrusos jegyekkel és elegáns savakkal rendelkezik. A különleges Szászi Rozé pedig a nyári esték tökéletes kísérője, könnyed gyümölcsösségével és élénk savtartalmával.

Látogatás a Birtokon

A Szászi Birtok nemcsak borászat, hanem egy olyan hely, ahol a vendégek is részeseivé válhatnak a borászat mindennapjainak. A birtok látogatói borkóstolókon vehetnek részt, ahol megismerhetik a borok készítésének folyamatát, a szőlőterületek különlegességeit és a borászat filozófiáját. A borkóstolók során a vendégek nemcsak a borokat ízlelhetik meg, hanem a gyönyörű balatoni panorámában is gyönyörködhetnek.

A Szent-György-hegy és a Szászi Birtok együttesen kínálják a természet és a borászat harmonikus találkozását.

 

Fedezzétek fel ezt a varázslatos helyet, és tapasztaljátok meg a Balaton-felvidék kiváló borainak különleges ízvilágát!

 

Szaszi-Pince-Balaton-Felvidek-Biobor-Csu
image_1622181100.jpg
szaszi.jpg
bottom of page