top of page

Világsztárok, akik beleszerettek az organikus bortermelésbe

Egyre inkább vonzódunk a természetesség iránt, ez kiterjed italainkra és ételeinkre is amit magunkhoz veszünk vagy családunk asztalára teszünk. A világsztárokkal sincs ez másképp, sőt, ők anyagi lehetőségüknél fogva is többször eljutnak ebben a folyamatban addig, hogy ők maguk termelőkké válnak. Így felvállalják azt, hogy mások számára is elérhetővé teszik álmaik megvalósításának eredményét organikus borok formájában. Összeszedtünk néhány érdekes történetet a világ különböző tájairól.


Sting - Il Palagio, Italy


A híres énekes is az álmát valósította meg, amikor 1999-ben megvásárolta a Tenuta Il Palagio-t Firenze mellett.A birtok – a szőlőültetvények és a termőföld – bio minősítésű, az ott használt villamosenergia pedig 100%-ban zöld energia tanúsítvánnyal rendelkezik. Olyan borokat készítenek, amelyek – a legegyszerűbbtől, a When We Dance-től, a komolyabb Casino delle Vie és Sister Moon borokig – Toszkána lelkét fejezik ki (amelyet a Sangiovese, Merlot és Cabernet Sauvignon szőlő képvisel).

A borok autentikus karakterükről ismertek, ami az évjáratok változatosságában is megjelenik, olyanok, amelyek egyszerűségükkel és ihatóságukkal, valamint harmóniájukkal és eleganciájukkal tűnnek ki.


Ma Stinget az egyik legsikeresebb celebborásznak tartják. Az Il Palagio villája – egy régi épület a 16. század közepéről – teljesen felújítva várja vendégeit. A sikerhez vezető út azonban nem volt könnyű: kiderült, hogy a villa megvásárlásakor az énekest egyszerűen becsapták. Sting maga mondta ezt egy interjúban:

„Olaszországban kerestünk házat, és megtaláltuk ezt a szép, kényelmes ingatlant, amely lepusztult volt, akárcsak a szőlőültetvények. A vásárlásról tárgyaltunk. Az ingatlan nagyon tetszett, annak ellenére, hogy romokban állt. A tulajdonos olasz herceg megkérdezte, szeretném-e megkóstolni a birtok által termelt bort, és igent mondtam. Kiváló bor volt, és ez meggyőzött, hogy a szőlőt is megvegyem.

Csak később tudtuk meg, hogy a herceg egy Barolót szolgált fel, és nem a saját borát."

Úgy tűnt később, hogy az Il Palagioban készült bor nem rendelkezik olyan kiváló tulajdonságokkal. A híresség nevetve emlékezett vissza:

„Amikor felszolgáltuk vendégeinknek a birtok borát, láttam, hogy valaki a virágágyásba üríti a poharát. Ekkor határoztuk el, hogy megmutatjuk, a Palagio dűlőiből is lehet kiváló bort készíteni. Az egész toszkán kalandunk valóban egy módja annak, hogy visszaszerezzük a bor hírnevét.”


A sztárnak ez nagyon jól sikerült: ma Sting pincészete évente több mint 150 ezer palackot készít. Fehérek, rozék, vörösek illetve pezsgők, helyi és import szőlőfajták felhasználásával.
Pink - Two Wolves, USA


Az énekesnő, Pink (eredeti nevén Alecia Moore) is szőlőültetvény tulajdonos Dél-Kaliforniában, és valóban ő a Two Wolves Wine mögött álló személy, hiszen más hírességektől eltérően Moore maga a borász.A Two Wolves Wine egy olyan projekt, amely évtizedes álom volt számára. A francia bor iránti szenvedélyből indult ki, amely további ihletet kapott a Red Obsession című ausztrál dokumentumfilmből. Ezután szőlőültetvényt vásárolt, és egész családját Santa Barbarába költöztette. Valahogy a végtelen turnék és zenéi megjelenése között Moore-nak sikerült megtanulnia a borkészítés folyamatát, majd a szüretet, az erjesztést és a borok palackozását irányítani. A borok elkészítéséhez Moore a Wine & Spirit Education Trust (WSET) intézetében folytatott tanulmányaira, valamint egy borász barátjától, Allison Thompson-tól származó tudásra támaszkodott.


Nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, mint például a sorok közötti takarónövények ültetése és a természetes élesztőtörzsek használata az erjesztés során. 2014-ben a szőlőültetvény bio minősítést kapott a California Certified Organic Farmers (CCOF) által. Minden szőlőt kézzel szüretelnek és válogatnak. Az ültetvényben minden döntést a szőlő egészségének és gyümölcsének minőségének megőrzése, a víz és az energia megőrzése, a biológiai sokféleség előmozdítása, valamint a szőlő és az azokat ápoló emberek biztonságos környezetének biztosítása érdekében hozzák meg.


Hihetetlenül fontos számára, hogy tisztelettel bánjon Földanyával.

A fenntarthatóság magában foglalja a környezetvédelem iránti elkötelezettséget, valamint azt a felelősséget, hogy megvédjük a életterünket nemcsak nekünk, hanem a következő generációknak is.


Készítenek Sauvignon Blanc és Semillion fehérborokat, egy Grenache-i Rosét (még ha nem is akarja, hogy boraihoz a rózsaszín (pink) szín társuljon), valamint Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Graciano és Petit Verdot fajtákból vöröseket.


Moore márkája alatt ruházati és borkiegészítőket is készít, mint például az ajándéktáskák és dugóhúzók. A Two Wolves Wine borok csak a birtoktól, vásárlói lista alapján érhetőek el.


Andrea Pirlo - Pratum Coller, Italy

Az olasz futballista a legtehetségesebbek között volt a maga idejében, kiérdemelte a Mester becenevet. Olaszországban és a világon is minden idők egyik legnagyobb középpályásaként tartják számon. A Bresciában, a Regginában, majd a Milanban, az Interben és a Juventusban játszott. A válogatottban 116 mérkőzésen 13 gólt szerzett, sőt tagja volt a 2006-os világbajnokságot megnyerő olasz válogatottnak.Cipőjét szögre akasztva, Brescia környékére költözött, ahol 10 éve foglalkozik bortermeléssel. A Pratum Coller ellenőrzött biogazdálkodásként működő farm. Két vörösbor, egy rozé és egy fehérbor (utóbbi a helyi Trebbiano di Lugana szőlőből), a borvidék az IGP Montenetto di Brescia. A vörösök közül a nagy Reserva bor, Arduo néven kerül forgalomba, a Gambero Rosso bormagazin pedig a legmagasabb, három csillagot adott a birtok zászlósborára, a Lighthouse-ra. A teljes éves termelés körülbelül 25 ezer palack.


Mick Hucknall (Simply Red) - Il Cantante, Italy


Amikor a brit énekes, Mick Hucknall az 1990-es évek végén úgy döntött, hogy borász lesz, kéznél volt egy tökéletes név az első palackozáshoz – a Simply Red, annak az együttesnek a neve, amelynek 1985 óta a frontembere, és olyan dalokról ismert mint a "If You Don't Know Me by Now" vagy a "Holding Back the Years" című slágerek. Ehelyett azonban Il Cantante-nak (olaszul „Az énekes”) nevezte el borát.Az Il Cantante partnerborásza Salvo Foti, aki az 1980-as évek eleje óta készít bort Szicíliában. Az Il Cantante termékcsalád három bort tartalmaz, amelyeket a szicíliai Etnát körülvevő vulkanikus talajon termesztettek.Mick-et már pályafutása elején elbűvölte Olaszország. Boros megtérése 1989-ben volt, nagyon jól emlékszik a borra: Roberto Voerzio Barolo La Serra. Ez volt az első alkalom, hogy olyan vörösbort ivott, amely elbűvölte.

Ez nem csak egy ital volt. Mélyebb, sokrétűbb, mint egy borról valaha gondolta.
Egy régi barátjának - aki eredetileg szicíliai volt - édesapja nyugdíjba vonult, és vissza akart költözni az Etnára. Vett egy kis ingatlant ott a vulkánnál, egy villát és a hozzá tartozó szőlőültetvényt. A tragédia akkor történt, amikor pénteken nyugdíjba vonult, és következő hétfőn szívrohamban meghalt. A barátja megörökölve azt, beköltözött a villába. Hucknall meglátogatta, és azt mondta neki: "Miért nem készítünk egy kis bort?" Nem vették annyira komolyan az egészet addig a napig, amíg bemutatta őt a híres helyi bioborásznak, Salvo Fotinak, aki nem is tudta, kicsoda Mick.


Ez így is van rendjén, mert ebben a projektben

ő a sztár, nem a brit énekes.

Ha kiváló bort akar valaki készíteni, arra kell összpontosítania, hogy ki készíti a bort!Mick borokat is gyűjt, főleg franciát és olaszt. Érdekes tény, hogy elég sok magyar bora is van, amelyek szerinte nagyon alul vannak értékelve a világban.

Kató András


135 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page