top of page

A Borászatok élete télen

Januári teendők és érdekességek

Ti elgondolkodtatok már azon, hogy mi történik egy borászat életében télen?

A borkészítés világa dinamikusan fejlődő iparág, amelynek tevékenysége az egész évet átíveli. A őszi hónapokban a szőlőszüret és a borfesztiválok szervezése áll a középpontban, míg a téli szezonban a következő évi szüretet megalapozó, kulcsfontosságú szőlészeti folyamatok zajlanak. Ezek közé tartozik elsősorban a metszés, borászatilag az erjesztés után következő borkezelési munkák. Az alábbiakban részletesen áttekintjük a borászatok által télen végzett tevékenységeket.

A szüret utáni munka: 

Annak ellenére, hogy az erjedési folyamat a szüret után befejeződött, ebben a szakaszban az elsődleges hangsúly a bor tisztításán van.

  • Malolaktikus erjedés (Almasavbontás): Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat a téli hónapokban is végbemegy. A malolaktikus erjedés során a bor savasabb, keményebb ízjegyei lágyulnak, ami kiegyensúlyozottabb, lágyabb bort eredményez. Ez a folyamat különösen fontos a vörösborok esetében, mivel hozzájárul az ízprofil kialakításához.

Borászatok élete télen

A borkezelés folyamatai

A január a kezelések szempontjából jelentős időszak. Ekkor a borászok számos technikát alkalmaznak a borok tisztítására, azzal a céllal, hogy eltávolítsák a nemkívánatos anyagokat, például az élesztősejteket, a kisebb részecskéket és az üledéket, amelyek az erjedési folyamat során a bor alján felhalmozódnak.

Szűrés és derítés: A borkészítés során a borászok számos szűrési és tisztítási technikát alkalmaznak, beleértve a bentonit vagy tojásfehérje használatát is, a bor tisztaságának és simaságának fokozása érdekében.

Fejtés: A kiemelkedő jelentőségű a borkészítés folyamatában, mivel az erjesztő tartályból vagy hordóból történő lefejtése során a felhalmozódott üledéket eltávolítják. Ezt a folyamatot általában a téli hónapokban végzik, mivel a borok ebben az időszakban érik el nagyobb stabilitásukat a több hónapos érlelést követően.

Hordós érlelés

Januárban a borászatoknak a borok érlelési folyamatában kulcsfontosságú feladatot kell elvégezniük. A hidegebb téli hónapok kedveznek a borok érlelésének, mivel a hűvösebb hőmérséklet késlelteti az érési folyamatot, így az ízek finomabban és fokozatosabban fejlődhetnek ki.

A borokban huzamos ideig tartó hordós tároláskor, mélyreható kémiai és fizikai változások mennek végbe. Ezeknek a változásoknak az összessége eredményezi a bor fejlődését, érését.

A fahordók előnyös tulajdonsága a porózusság. A fa szövetein keresztül a bor folyamatosan oxigénhez jut, ami elősegíti a fejlődését.
 

  • Fahordó gondozás: A borászoknak a téli hónapok alatt feltétlenül oda kell figyelniük mind a borokra, mind a hordókra. A hordók karbantartása, beleértve a tisztítást, a szivárgások javítását és az új tölgyfahordók érlelésre való előkészítését, a téli munkaprogram jelentős részét teszi ki.

A szőlő és a borok pihenőidőszaka

A téli hónapokban a szőlő és a szőlőültetvények nyugalmi állapotba kerülnek. Ebben a szakaszban a szőlő kevésbé intenzív gondozást igényel, mint a tavaszi vagy nyári hónapokban. Ennek ellenére a szőlősgazdának folyamatosan figyelnie kell a növények állapotára.

 

  • Szőlőgondozás és metszés: A metszés kulcsfontosságú téli feladat. Január és február hónapokban a szőlősgazdák a metszést a későbbi termés mennyiségi megtartása érdekében végzik.

Összegzés

A téli hónapok a borászatok számára a pihenés és a felkészülés kulcsfontosságú időszakát jelentik. Januárban a borászatok a szőlő metszésével, a borok kezelésével foglalkoznak.

Borászatok élete télen
bottom of page