top of page

Bor-Étel párok

Karácsonyi hangolódás bor-étel párosításokkal

A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokon keresztül, a desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérő illik. 

Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?

Íme egy kis segítség a karácsonyi bor választáshoz! 

A karácsony a családról, az ünneplésről és az ételekről szól. Az asztalra hagyományos ételek kerülnek, amelyek minden évben nagy örömet okoznak mindenkinek. A fogasokhoz választott borok pedig nemcsak kiegészítik az ízeket, hanem még különlegesebbé teszik az élményt. 

A bor kiválasztásakor mindig érdemes átgondolni, mivel szeretnénk párosítani a karácsonyi asztalon. Leves, hal vagy desszert? Az ezekbe a tág kategóriákba tartozó ételek gyakran nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, így a borpárjuk is lehet hasonló, vagy akár megegyező.

Párosítás alatt az ízek kölcsönös kiemelését és támogatását értjük. Az étel és a bor íze tehát egyenrangú a kombinációban, egyik sem írja felül a másikat, viszont kiegészítik egymást. Valójában ízeket párosítunk.

Bor-étel párosítások - Vörös húsok

Vendégváró italok:

Az ételek nyilvánvalóan nagy részét képezik a karácsonynak, de az italok ugyanolyan fontosak. A megfelelő bor nemcsak az ízeket emeli ki, hanem a hangulatot is feldobja. Az ünnepi asztalra az egyik legjobb választás a pezsgő, amely frissítő hatásával és eleganciájával tökéletesen illik az ünnepi alkalomhoz.

A francia pezsgő, az olasz prosecco, a spanyol cava és a magyar pezsgők, illetve a világ bármely pontjáról érkező pétnatok mind olyan italok, amelyek ünnepi hangulatot teremtenek, és könnyen párosíthatók a hagyományos karácsonyi ételekkel.

Ajánljuk:

Meinklang – Foam Vulkan

Pelle – Tokaji Pezsgő 2019

Fidora – Spumante Brut

Massana Noya - Cava Armilar Brut Nature

Joseph Perrier – Organic Cuvée

 

Halászlé

A halászlé nem egyszerű történet, hiszen ahogy a mondás is tartja: ahány ház annyi szokás, ennek megfelelően millió receptje és családi hagyománya van. De elkészítési módtól majdnem függetlenül mi itt a sillerre esküszünk. Ugyan a belevaló hal elvileg fehér hús, de a nemes paprika fűszeressége miatt a könnyed vörösök is simán passzolnak mellé.

Hozzá ajánljuk:

Pósta - Siller 2023

Fidora - Valpolicella DOC 2020

​​Töltött káposzta 

A magyar karácsony elmaradhatatlan fogása a töltött káposzta, amely savanyú káposztában rejti az ízek gazdagságát. A húsos töltelék, fűszerek és a savanyú káposzta együttes hatása remekül harmonizál egy vulkanikus talajról származó, vagy akár egy komoly fehérborral.  A bor friss savai tökéletesen kiegészítik a káposzta savanyú ízét, míg a bor testessége és gyümölcsössége kiemeli a töltelék gazdag ízvilágát. 

Hozzá ajánljuk:

Bott – Kulcsár 2020

Kristinus – Sommelier Chardonnay  2019

Halak

A lazac  kiváló füstölve előételnek is, de a tepsiben sült verzió az igazi csoda. Nehezebb, zsírosabb, karakters halhoz kell bort választani, ezért masszívabb, de ne túl robosztus testet keressünk. Fehérbor, vaskosabb rozé, nem fogunk csalódni.

Lazachoz ajánljuk:

Clos Henri – Estate Sauvignon Blanc 2023

Szászi - Szent György-hegyi Olaszrizling 2022

Rókusfalvy – Sauvignon Blanc 2023

A pisztráng szikárabb és visszafogottabb ízvilágú hal, így célszerű vékonyabb bort választani mellé. A bor intenzitását a készítés módja szerint válasszuk ki.

 

Pisztránghoz ajánljuk:

Dobosi – Olaszrizling 2023

Kristinus Irsai Olivér 2023

Sült kacsa

A kacsa egyre fontosabb szerepet tölt be az asztalunkon. Igazán közismertnek a lilakáposztával és krumplipürével kínált kacsacomb vagy az éttermekben felszolgált rózsaszínűre sütött mell számít. A kacsa a többi szárnyassal ellentétben inkább vörösboros kíséretet igényel. Azonban inkább azon vörösborok illenek hozzá, amelyek közelállnak szerkezetükben a fehérborokhoz, azaz nem túlzó tanninokkal, inkább markáns savgerinccel rendelkeznek.

Hozzá ajánljuk: 

Le Puy Emilien

Pók Tamás - Bikavér 2015

Bor-étel párosítások - Töltött káposzta
Bor-étel párosítások - Lazac

Bejgli 

A bejgli, a karácsonyi desszertek királya, édes és fűszeres ízvilágával igazi ínycsiklandó fogás. A dióval és mákkal töltött, omlós süteményhez leginkább az édeseb borokat ajánljuk, mint a zamatos késői szüretelésű sárgamuskotály vagy a tokaji aszú. Az édes borok mély, gazdag ízvilága harmonizál a bejgli diós, mákos vagy vaníliás ízeivel. Az aszú bor édes és fűszeres jegyei kiemelik a bejgli ízeit, miközben az élénk savtartalom biztosítja, hogy a bor ne legyen túl szirupos hatású, hanem frissítő kísérője legyen az étkezésnek.

Hozzá ajánljuk:

Pelle – Zsófia Cuvée

Hétszőlő – Késői szüret Sárgamuskotály

Hétszőlő – 5 puttonyos Aszú

A karácsony olyan alkalom, amikor a hagyományos ételek és borok valódi összhangban jelenhetnek meg az asztalon.

Ne felejtsük el tehát, hogy egy jól megválasztott bor képes teljesen új dimenziókat adni az étkezés élvezetéhez.

bottom of page