Bor-Étel párok
Karácsonyi hangolódás bor-étel párosításokkal
A karácsonyi menüben sokféle étel szerepel, a haltól a húsokon keresztül, a desszertekig, de mindegyikhez más és más kísérő illik.
Milyen bor illik a karácsonyi menühöz?
Íme egy kis segítség a karácsonyi bor választáshoz!
A karácsony a családról, az ünneplésről és az ételekről szól. Az asztalra hagyományos ételek kerülnek, amelyek minden évben nagy örömet okoznak mindenkinek. A fogasokhoz választott borok pedig nemcsak kiegészítik az ízeket, hanem még különlegesebbé teszik az élményt.
A bor kiválasztásakor mindig érdemes átgondolni, mivel szeretnénk párosítani a karácsonyi asztalon. Leves, hal vagy desszert? Az ezekbe a tág kategóriákba tartozó ételek gyakran nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, így a borpárjuk is lehet hasonló, vagy akár megegyező.
Párosítás alatt az ízek kölcsönös kiemelését és támogatását értjük. Az étel és a bor íze tehát egyenrangú a kombinációban, egyik sem írja felül a másikat, viszont kiegészítik egymást. Valójában ízeket párosítunk.
Vendégváró italok:
Az ételek nyilvánvalóan nagy részét képezik a karácsonynak, de az italok ugyanolyan fontosak. A megfelelő bor nemcsak az ízeket emeli ki, hanem a hangulatot is feldobja. Az ünnepi asztalra az egyik legjobb választás a pezsgő, amely frissítő hatásával és eleganciájával tökéletesen illik az ünnepi alkalomhoz.
A francia pezsgő, az olasz prosecco, a spanyol cava és a magyar pezsgők, illetve a világ bármely pontjáról érkező pétnatok mind olyan italok, amelyek ünnepi hangulatot teremtenek, és könnyen párosíthatók a hagyományos karácsonyi ételekkel.
Ajánljuk:
Meinklang – Foam Vulkan
Pelle – Tokaji Pezsgő 2019
Fidora – Spumante Brut
Massana Noya - Cava Armilar Brut Nature
Joseph Perrier – Organic Cuvée
Halászlé
A halászlé nem egyszerű történet, hiszen ahogy a mondás is tartja: ahány ház annyi szokás, ennek megfelelően millió receptje és családi hagyománya van. De elkészítési módtól majdnem függetlenül mi itt a sillerre esküszünk. Ugyan a belevaló hal elvileg fehér hús, de a nemes paprika fűszeressége miatt a könnyed vörösök is simán passzolnak mellé.
Hozzá ajánljuk:
Pósta - Siller 2023
Fidora - Valpolicella DOC 2020
Töltött káposzta
A magyar karácsony elmaradhatatlan fogása a töltött káposzta, amely savanyú káposztában rejti az ízek gazdagságát. A húsos töltelék, fűszerek és a savanyú káposzta együttes hatása remekül harmonizál egy vulkanikus talajról származó, vagy akár egy komoly fehérborral. A bor friss savai tökéletesen kiegészítik a káposzta savanyú ízét, míg a bor testessége és gyümölcsössége kiemeli a töltelék gazdag ízvilágát.
Hozzá ajánljuk:
Bott – Kulcsár 2020
Kristinus – Sommelier Chardonnay 2019
Halak
A lazac kiváló füstölve előételnek is, de a tepsiben sült verzió az igazi csoda. Nehezebb, zsírosabb, karakters halhoz kell bort választani, ezért masszívabb, de ne túl robosztus testet keressünk. Fehérbor, vaskosabb rozé, nem fogunk csalódni.
Lazachoz ajánljuk:
Clos Henri – Estate Sauvignon Blanc 2023
Szászi - Szent György-hegyi Olaszrizling 2022
Rókusfalvy – Sauvignon Blanc 2023
A pisztráng szikárabb és visszafogottabb ízvilágú hal, így célszerű vékonyabb bort választani mellé. A bor intenzitását a készítés módja szerint válasszuk ki.
Pisztránghoz ajánljuk:
Dobosi – Olaszrizling 2023
Kristinus Irsai Olivér 2023
Sült kacsa
A kacsa egyre fontosabb szerepet tölt be az asztalunkon. Igazán közismertnek a lilakáposztával és krumplipürével kínált kacsacomb vagy az éttermekben felszolgált rózsaszínűre sütött mell számít. A kacsa a többi szárnyassal ellentétben inkább vörösboros kíséretet igényel. Azonban inkább azon vörösborok illenek hozzá, amelyek közelállnak szerkezetükben a fehérborokhoz, azaz nem túlzó tanninokkal, inkább markáns savgerinccel rendelkeznek.
Hozzá ajánljuk:
Le Puy Emilien
Pók Tamás - Bikavér 2015
Bejgli
A bejgli, a karácsonyi desszertek királya, édes és fűszeres ízvilágával igazi ínycsiklandó fogás. A dióval és mákkal töltött, omlós süteményhez leginkább az édeseb borokat ajánljuk, mint a zamatos késői szüretelésű sárgamuskotály vagy a tokaji aszú. Az édes borok mély, gazdag ízvilága harmonizál a bejgli diós, mákos vagy vaníliás ízeivel. Az aszú bor édes és fűszeres jegyei kiemelik a bejgli ízeit, miközben az élénk savtartalom biztosítja, hogy a bor ne legyen túl szirupos hatású, hanem frissítő kísérője legyen az étkezésnek.
Hozzá ajánljuk:
Pelle – Zsófia Cuvée
Hétszőlő – Késői szüret Sárgamuskotály
Hétszőlő – 5 puttonyos Aszú
A karácsony olyan alkalom, amikor a hagyományos ételek és borok valódi összhangban jelenhetnek meg az asztalon.
Ne felejtsük el tehát, hogy egy jól megválasztott bor képes teljesen új dimenziókat adni az étkezés élvezetéhez.