Pelle Pince
Pelle Pincészet:
Hagyomány és Innováció Tokaj Szívében
A Tokaj-Hegyalja borvidéken, Mád községben található Pelle Pincészet egy olyan borászat, amely elkötelezetten őrzi a több évszázados tokaji borászati hagyományokat, miközben a legmodernebb technológiákat alkalmazza a borkészítés során. A pincészet célja, hogy kiváló minőségű borokat állítson elő, amelyek hűen tükrözik a tokaji terroir egyediségét és gazdagságát.
A Pincészet Története
Pincészetüket 2007-ben alapították Mádon, boraikat kizárólag saját területeiken megtermelt szőlőből készítik. Hisznek abban, hogy a gondos művelés és borkészítés segítségével megmutathatják a mádi területek sokszínűségét, nagyszerűségét. Ma a Pelle Pincészet egy modern borászat, amely nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a természetes gazdálkodási módszerekre.
Szőlőtermesztés és Terroir
A Tokaji borvidék világviszonylatban is egyedülállóan változatos termőhelyi adottságai, domborzati, kőzettani és talajtani sokszínűsége. Tokaj-Hegyalja rendkívül mozgalmas újidejű geológiai múltjában gyökereznek. A táj talajviszonyait elsősorban a vulkáni tevékenység, és ehhez kapcsolódó vulkáni kőzetek elterjedése határozza meg. Mindezek mellett az ideális mikroklíma különleges feltételeket biztosítanak a szőlőtermesztéshez. A borvidék talaja riolit, andezit és tufából áll, amelyek gazdag ásványi anyagokat tartalmaznak. Ezek az ásványok különleges karaktert és komplexitást adnak a boroknak.
A Pelle Pince jelenleg a Szent Tamás, Betsek, Király, Újhegy, Sarkad, Dancka dűlők, helyenként kivételes fekvésű és altalajú parcelláiról szüretelnek.
A pince különös figyelmet fordít a szőlőtermesztés során a biodinamikus és organikus módszerek alkalmazására. Területeiket magas fokú kézimunkával, természethű növényvédőszerek segítségével, organikus módon művelik. Ésszerű hozamkorlátozás után megfelelő érettségben lévő fürtöket kézzel szüretelik, a feldolgozást követően pedig természetesen, a lehető legkevesebb beavatkozással készítik el borainkat. A kezdetektől, 2007 óta Szarka Dénes Dávid borász készítette boraikat, végigkísérve a szőlő útját a műveléstől a palackozásig, aki 2022 májusában adta át a pince kulcsát Nagy Máténak, aki korábban a Mátrai borvidéken dolgozott.
Borkészítés és Technológia
A Pelle Pincészetben a borkészítés során a legmodernebb technológiákat ötvözik a hagyományos kézműves módszerekkel. A szőlőt gondosan válogatják és kézzel szüretelik, majd gravitációs úton dolgozzák fel, hogy megőrizzék a gyümölcsök természetes aromáit és ízeit.
Az erjesztés és érlelés hőmérséklet-szabályozott rozsdamentes acéltartályokban és tradicionális tölgyfahordókban történik. Az erjesztési folyamat során különös figyelmet fordítanak a borok tisztaságára és egyensúlyára, hogy a végeredmény mindig kifogástalan minőségű legyen.
Borok és Kínálat
A Pelle Pincészet borai széles spektrumot ölelnek fel, a friss, ropogós száraz boroktól a gazdag, édes aszúborokig. A pincészet kínálatában megtalálhatók a különböző stílusú furmintok, cuvée-k és a különlegességnek számító tokaji pezsgők is.
-
Száraz Furmint: A száraz Furmint borok a pince egyik kiemelt termékei. Ezek a borok frissességükkel, ásványosságukkal és élénk savtartalmukkal tűnnek ki, és kiválóan tükrözik a tokaji terroir egyediségét.
-
Cuvée-k: A Pelle Pincészet gyakran házasítja a Furmintot más tokaji szőlőfajtákkal, mint például a Hárslevelű és a Sárgamuskotály, hogy komplex, harmonikus borokat hozzanak létre.
-
Tokaji Aszú: Az aszúborok készítése különleges művészet, amelyet a Pelle Pincészet mesterei tökéletesen elsajátítottak. Az aszúborok mély, gazdag ízvilágukkal és hosszú érlelési potenciáljukkal világszerte elismertek.
-
Tokaji Pezsgő: A pincészet a tradicionális champagne-i módszerrel készít pezsgőket, amelyek elegánsak, frissítőek és különleges aromákkal rendelkeznek. A tokaji pezsgők a Furmint szőlő karakterét és a pezsgők frissességét ötvözik.
Összegzés
A Pelle Pincészet a tokaji borvidék egyik kiemelkedő borászata, amely ötvözi a hagyományos borkészítési módszereket a legmodernebb technológiákkal. A pincészet elkötelezett a kiváló minőségű borok előállítása és a fenntartható gazdálkodás mellett. A szőlőtermesztés és borkészítés során alkalmazott innovatív módszerek és a terroir iránti tisztelet együttesen biztosítják, hogy a Pelle Pincészet borai méltán képviseljék a tokaji borok hírnevét világszerte.
Ha eddig még nem próbáltátok a Pelle Pincészet borait, itt az ideje, hogy felfedezzétek őket, és élvezzétek Tokaj gazdag borkínálatát!