top of page

ÜVEGBE ZÁRT TERROIR
A biodinamikus gazdálkodás alapjai

Fedezzétek fel a biodinamikus borászatok titkait egy különleges masterclass keretein belül Budapest egyik legimpozánsabb történelmi helyszínén, a W Budapest Hotelben!

A Terroir Club borszakértője, Kató András, valamint biodinamikus szellemben gazdálkodó borász barátaink vezetésével mélyebb betekintést nyerhettek a biodinamikus filozófia, szőlőművelés és borászat világába. A terroir élmény most testközelből válik átélhetővé egy kivételes kóstoló során.

Helyszín: 

1061, Budapest, Andrássy út 25, W Budapest

Időpont:

2025. 03. 13.  csütörtök 18:00

Előadó:

88321342_3397795203569385_6430454516226719744_n_edited.jpg

Kató András

Masterclass jegyek*

11 990 Ft helyett

8 990 Ft

Jegyvásárlás

Vendégeink:

Susan Hanauer - Wassmann

Florian Zaruba - Kristinus

Nikolaus Saahs - Nikolaihof

Kóstoló sor:


Fidora - Spumante Extra Dry
Eymann - Classic Riesling 2021
Nikolaihof - Riesling Vom Stein Smaragd 2019
Kristinus - Liquid Sunshine 2021
Wassmann - Mundia 2022

*Fontos! Felhívjuk figyelmeteket, hogy a mesterkurzus jegy csak kóstolójegy megvásárlásával együtt vehető igénybe.

Csatlakozzatok hozzánk, és tapasztaljátok meg a terroir varázsát egy egyedülálló kóstoló alkalmával!

KRISTINUS

A Kristinus Borbirtok 2018 vége óta teljes mértékben a biodinamikus szemlélet kritériumai szerinti szőlőművelést folytat. Hisznek abban, hogy csak a tápanyagban és humuszban gazdag, élő és egészséges talaj adhatja a legjobb alapanyagot.

 

A birtok életének minden területén törekednek arra, hogy a lehető legkisebb ökológia lábnyommal létezzenek a természet részeként. Minden döntésükben a fenntarthatóságot helyezik az első helyre, még olyan apró részletek esetében is, mint a palack súlyának kiválasztása, a megújuló energiaellátás alkalmazása, vagy a házi kovászos kenyér készítése.

 

A szőlőt és az azt körülvevő teljes környezetet egységes egészként kezelik, mely nem elválasztható egymástól. Felszívódó permetszerek, gyomirtó és műtrágya helyett természetes preparátumokat használnak a növényvédelemben.

NIKOLIHOF

A Nikolaihof Ausztria egyik legrégebbi borbirtoka, amelynek története csaknem 2000 évre, a Római Birodalom idejére nyúlik vissza. Eredetileg a rómaiak választották ki, mert Kr. e. 800 előtt kelta szent helynek tartották, a jelenlegi ház alapjai egy római toronyra nyúlnak vissza, amely már Kr. e. 63-ban létezett.

 

A Saahs család 1894-ben vásárolta meg a Nikolaihofot. Az integrált gazdálkodást folytatták, és még akkor is, amikor az 1960-as években a borászat és a szőlőtermesztés egyre nagyobb szerepet kapott a Nikolaihofon, soha nem használtak vegyszereket a gazdálkodásban.

Ez a birtok lényegében mindig is biogazdálkodással működött.

A Nikolaihof 1971 óta gyakorolja a biodinamikus gazdálkodást, ezzel a világ egyik legrégebben biodinamikusan gazdálkodó borászata.

A Nikoliahof 1998-ban Demeter tanúsítvánnyal rendelkező biodinamikus üzem lett.

WASSMANN

Villány első biopincészete, melyet a Németországból idetelepült Ralf Wassmann és Susann Hanauer alapított 1998-ban.

 

Elsőként Siklóson, egy déli fekvésű domboldalban vásároltak egy mandula- és barackfákkal tarkított parcellát, ahol Chardonnay-t és Olaszrizlinget szüreteltek, és természetesen Portugiesert. Szándékaik komolyságát jól jelezte, hogy bejelentkeztek Siklóson őstermelőként és az első szüret eredményéből pécsdevecseri portájuk pincéjében bort is készítettek. 2009-től már ők adtak tanácsot a környékbeli borkészítőknek az organikus és biodinamikus szemlélet elsajátításáról.

 

A biodinamikus gondolkodás és szőlőművelés gyakorlatilag az első pillanattól fontos célkitűzés volt számukra. 2011 óta hivatalosan is átállíttották területeiket biodinamikus gazdálkodásra és egyész Délmagyarországot tekinte ők szerezték meg elsőként a DEMETER certifikációt.

bottom of page