top of page
Szerző képeMitiszol

Évjárat körkép 2021

Mostanra minden borászunk maga mögött tudhatja az év legmozgalmasabb időszakát, a szüretet, így végre volt lehetőségünk bűntudat nélkül megérdeklődni náluk, hogyan teltek az elmúlt hónapok, mi a tapasztalatuk a 2021-es évvel kapcsolatban és hogyan látják az évjáratot az eddigiek alapján. A Mitiszol évjárat körképe következik 4 igazán kedves borászunk közbenjárásával.


PÓSTA BORI - PÓSTA BORHÁZ, SZEKSZÁRD

Mivel most már a szüret végére értünk, végre tudok egy rövid összefoglalót írni róla: a szekszárdi borászok kedvét kissé letörte a nyár végén érkezett jégeső, ami egy óra alatt elverte az addigi reményeinket. Szerencsénkre gyorsan tudtunk reagálni és másnap egy réz tartalmú permetezéssel sikerült beszárítani a bogyókon keletkezett sebeket. Ennek köszönhetően idén szeptembertől az átlagosnál kicsit kisebb mennyiségű, de egészséges szőlőt tudunk szüretelni. Hamarosan az utolsó vörösboros kádakban és tartályokban is véget ér az erjedés ráadásul az első fehérborok heteken belül palackba is kerülhetnek.

UJVÁRI VIVIEN - BARTA, TOKAJ-HEGYALJA

Sok téli csapadék jellemezte 2021 első hónapjait, feltöltődött a talaj. A tavasz eleje didergősen indult, csapadék esett bőven, a hideg miatt pedig a rügyfakadás három héttel elcsúszott, valamint sajnos a feketerothadás veszélye is felütötte a fejét. A következő szakaszban hosszú ideig nem kaptunk csapadékot, május-júniusban egyáltalán nem voltak esőzések. A talaj kiszikkadt, a feketerothadás veszélye elmúlt. Július elején megérkezett az eső, fokozódó lisztharmat veszély alakult ki, majd hosszú ideig száraz idő következett, egészen augusztus közepéig, amikor is kaptunk még pár zivatart. A szőlő egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását, a mustfok ugyan szépen növekedett, de a savak nagyon lassan csökkentek. Végül szerencsére szép hosszú savakkal szüreteltük a pezsgő alapunkat, az Egy Kis Furmint és Öreg Király Dűlő borainkat is. A késői és a szamorodni szürethez szépen töppedtek és visszafogottan botritiszesedtek a fürtök, de az aszúsodás nem fejlődött annyira dűlőinkben, hogy érdemes legyen aszú borokat készíteni, így a szüretet végül október 26-án fejeztük be idén. Úgy gondolom hosszan érlelhető, ízgazdag borokat rejt a pince a 2021-es évjáratból.

SUSANN HANAUER - WEINGUT WASSMANN, VILLÁNY

A szüret még soha nem volt olyan korán, mióta Ralffal közösen szőlővel foglalkozunk, és már itt vagyunk néhány éve Villányban. Ettől függetlenül a stabil időjárásnak köszönhetően viszonylag egyszerű dolgunk volt, hiszen az év nagyon száraz és meleg volt, ennek eredményeképpen pedig nem igazán jelentek meg a gombabetegségek és megint 100% egészséges fürtöket tudtunk szüretelni. Egyébként ez volt immár a 23. szüretünk, ráadásul a 10. biodinamikus, így volt ünnepelnivalónk bőven - már amikor végre jutott rá időnk. A borok azóta szépen dolgoznak a pincében: jelenleg nagyon erősek a primer aromák és éppen gőzerővel zajlik a spontán savlebomlás.

FLORIAN ZARUBA - KRISTINUS BORBIRTOK, DÉL-BALATON

A szüret kérdés nélkül a legintenzívebb időszak a birtok életében - intenzív és elképesztően izgalmas is egyben. Négy éve biodinamikusan dolgozunk a pincében és a szőlőben, de azt, hogy mit kaptunk a szemlélettől, nehéz lenne pár mondatban elmondani. Csak remélni tudjuk, hogy a boraink segítségével legalább egy részét át tudjuk adni. Bizalom, azonos irányba mutató energiák és a természetbe vetett feltétel nélküli hitünk, amely pontosan tudja a dolgát, amióta idő az idő. Idén, ahogy a legtöbb évben is, Irsait szedünk először, majd lassan csatlakozott hozzá a Chardonnayt és Zenit, miközben elindult a Petnat-et palackozása is, hiszen itt másképp kell elképzelni a folyamatot, mint a borok esetében. A napok rövidek és sűrűek, a szőlő szép, a csapat vidám volt, több pedig nekünk nem is kellett. Néhány tételt pedig mindig kibontunk azért közösen a műszak végén, fáradtan de annál boldogabban. Szerencsére mire a fehérek pincébe kerültek, néhány esős napnak köszönhetően tudtunk egyet szusszanni a vörösek előtt, lett egy kis idő tervezni, feldolgozni és feltöltődni, és átbeszélni, amit már magunk mögött tudhatunk. Mostanra a borok már mind a pincében teszik a dolgukat, mi pedig nagyon izgatottan várjuk, melyikük milyen irányba változik az idő elteltével. Idén sem tudtuk magunka tartani a kíváncsiságunkat, ezért sok kísérletezésbe is belevágtunk, illetve visszanyúltunk néhány olyan dologhoz is, amik az elmúlt években nagyon felkeltették az érdeklődésünket, így például az amforák használata.



198 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page