top of page
mitiszol

A bioborok fogyasztásának lehetséges előnyei - A bor mint élelmiszer


Ha hiszünk a bio élelmiszerek választásának egészségügyi előnyeiben, miért is ne kellene a bornak is bionak lennie?


A bioszőlőből készült boroknak számos előnye van. A legtöbb termesztett szőlőt és környezetét gombaölő, rovarirtó és gyomirtó szerekkel kezelik, amelyek nyomokban megmaradnak a gyümölcsön vagy felszívódnak a szőlőhúsban. Ezek a vegyszerek káros hatással lehetnek a környezetre és az emberi egészségre egyaránt. Az ökológiai gazdálkodásból származó szőlőt e káros vegyszerek használata nélkül termesztik, ami azt jelenti, hogy a szőlő nincs kitéve a szintetikus növényvédő szerek és műtrágyák esetleges egészségügyi kockázatainak. Ezenkívül az ökológiai gazdálkodás kedvezőbb a környezet számára, mivel nem támaszkodik vegyi anyagokra, amelyek a talajvízbe szivároghatnak vagy a helyi felszíni vizekbe kerülhetnek, ahol károsíthatják a vízi élővilágot.


Az ellenőrzötten termelt biobornak előnye, hogy a hagyományos borokhoz képest, biotermesztésű szőlőből készül, amelyet káros vegyszerek nélkül termesztettek, így kevésbé valószínű, hogy káros egészségügyi hatásokat okoz.


Az organikus borok jobbak az egészségünknek, mint a hagyományos borok, de nincs bizonyíték arra, hogy jelentősen megkülönböztethetőek lennének ízben. A segédnyagipar ugyanis sok adalékkal látja el a borászokat, így segítve a szőlő hiányosságaiból származó gyengeségek eltüntetésében. A bioborok kisebb valószínűséggel okoznak káros egészségügyi hatásokat, például fejfájást, hányingert és allergiát.


Ellentétben más bioélelmiszerekkel, amelyek látszólag egyik napról a másikra meghódították a piacokat, a bioborok lassan, de folyamatosan lesznek egyre népszerűbbek. Ez a trend már látható és elkerülhetetlenül erősödni fog. Az átütő népszerűség hiányának oka lehet, többek között az is, hogy az emberek többsége nem is tud a lehetséges negatív hatásokról. A bor fogalma sokak fejében úgy él, hogy teljesen természetes ital, csak szőlő van benne és semmi más, de ez a konvencionális boroknál már rég nincs mindig így. Kevesebben vannak, akik ismerik, törődnek a vásárlási választásukkal és isszák, értékelik az ilyen borokat. Ezek piaca csak bimbózó, de érezhető hatása lesz a piacra.



Azokban a régiókban, ahol magasabb a jól képzett és egészségtudatos lakosság aránya, nagyobb a kereslet, mint azokon a helyeken, ahol ez az arány alacsonyabb. Ennek okai nyilvánvalóak. A kereslet nagyobb a fejlett országokban és a városokban, mint a fejlődő országokban, vidéki helyeken.


Vajon az ökológiai borok minősége hogyan viszonyulhat a nem bioborokhoz. Más az ízük? "Egészséges" ízük van, vagy hiányzik belőlük a normál borok megszokott világa?

A válasz valóban meglepő lehet. Sok borász tapasztalja, hogy a hozzáadott szulfitok nélkül előállított bioborok valójában összetettebbek és élőbbek, mint a nem bioborok.


Összefoglalva a legfontosabb előnyöket:


Organikus szőlőből készülnek

A szőlőtermeléstől a feldolgozásig és a piacra kerülésig, a bioborok nem tartalmaznak vegyszereket. A műtrágyák, gyomirtó szerek, peszticidek és más szerves vegyszerek használata nem engedélyezett. Ez teszi ezeket a borokat a legjobb és legbiztonságosabb fogyasztásúvá. Más borok esetében ezeknek a vegyszereknek a káros maradványai valószínűleg előfordulnak a végtermékekben, ami hosszú távon akár indokolatlan egészségügyi szövődményekhez is vezethetnek.


Alacsonyabb kéntartalom

A szulfitok egy széles körben használt tartósítószer, amelyet sok más élelmiszerben megtalálhatunk és a borkészítésben is használják. Minden bor tartalmaz szulfitot, antibakteriális hatása érdekében de a bioborokban a szabályozás miatt jóval alacsonyabbnak kell lenniük, mint a hagyományos borokban. A szulfitok egyeseknél allergiás reakciókat válthatnak ki, ezért elengedhetetlen, hogy vásárlás előtt ellenőrizzük a címkét, ha érzékenyek vagyunk rájuk. A leggyakoribb a szulfitokra adott allergiás reakció, a fejfájás, bőrkiütések és asztmás rohamok. Hacsak nincs allergiája vagy súlyos asztmája, ez az összetevő azért elfogadhatónak tekinthető a fogyasztásban, persze jobb minél alacsonyabb mértékben.


Kevesebb adalékanyag

Az organikus borok kevés adalékanyagot vagy egyáltalán nem tartalmaznak. A borászok igyekeznek a lehető legalacsonyabb szinten tartani az adalékanyagokat, például a finomított cukrot, a derítőszereket és a ként például, de akár sorolhatnánk sokkal egzotikusabban hangzó segédszereket is. Ez természetesebbé és környezetbarátabbá, ugyanakkor fenntarthatóbbá teszi a bioborokat.


Enyhébb másnapok

Ha dolgozni szeretne menni egy borozós vacsoraest után, a biobor a legjobb választás. Ezek kisebb másnaposságot okoznak a hagyományos borokhoz képest. A bioborok kevés adalékanyagot és összetevőt tartalmaznak, amelyek növelik az alkoholszintet, így kevésbé alkoholosak. Ez azt jelenti, hogy kevesebb vagy egyáltalán nincs másnaposság.


Kató András




127 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page