top of page
Szerző képeMitiszol

A Hegyi-Kaló Pincénél, Szomolyán

Frissítve: 2021. júl. 13.

Hogy másképp is kezdhetnénk a 2020-as évünket, ha nem kóstolással?! Beültünk hát heten a kisbuszba és elindultunk egy hétfői deres délutánon Szomolyára. Együtt, ennyien még sosem jártunk a Hegyi-Kaló Pincénél, tehát mindenképp egy nagyon izgalmas kóstoló állt előttünk. Hegyi- Kaló Julcsi fogadott minket, akik ketten férjével Hegyi Ádámmal viszik a 4,5 hektáros gazdaságukat. Ők metszenek, ők zöldmunkáznak, telepítenek, szüretelnek és látnak el minden feladatot a pincében, szüret alatt azonban szoktak segítséget kérni. S emellett labormunkát is végeznek, amolyan "mellékállásban". Tehát azt hiszem az eddig elmondottak alapján már tudjuk, hogy közel sem hobbiborászokról beszélünk, hanem egy nagyon elhivatott párosról.


Szőlőfajtáik: Zöldveltelini, Leányka, Hárslevelű, Olaszrizling, Medina, Kékfrankos, Turán és Cabernet Franc. Julcsi arról is mesélt, hogy 2019 számukra egy nehéz év volt, sajnos jégveréssel is meg kellett birkózniuk. Átlagosan 1 kg/ tőke terheléssel dolgoznak, organikus művelésben. A szőlők zömét túlérésben szedik, általában októberben, szeretik a botrytist, olykor az illatosabb fajtáknál csinálnak egy korai szüretet, hogy legyen egy kis savtartalma/játékossága a házasított boroknak. Kedvenceink a Zöldveltelinik, különböző évjáratokból.


374 megtekintés

Comments


bottom of page