top of page

A világ legjobb Prosecco-ja nálunk kapható!

Minden évben óriási várakozás előzi meg a Wine Enthusiast bor- és pezsgő értékelését, ami képbe helyezi a borszerető közönséget az előző év legjobb tételeivel kapcsolatban. Amerika egyik legnagyobb borászati szaklapjaként igazi befolyásuk van a nemzetközi trendekre. Óriási hír, hogy a kínálatunkban kapható Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC kapta kategóriájában a legtöbb pontot (93) és ezzel elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. Ismerkedjünk meg ennek kapcsán a Prosecco-k világával és ezzel a csodás, rózsaszín tétellel!


Egy kis Prosecco-történelem:

A névhasználat - hasonlóan a franciák kedvenc Champagne-jához – a szőlő termőterületének meghatározottságából adódik. Prosecco-t észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítanak elő. Ezek a területek összesen 13 000 hektárt tesznek ki, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület. Egészen 2009 -ig Prosecco -nak nevezték magát a szőlőfajtát is, amelyből fehér Prosecco -t készítettek. Ez azt jelentette, hogy olyan pezsgőket is a név alatt forgalmaztak, amelyek nem a Prosecco DOC övezetben termesztett szőlőből készültek. Ezért az eredetiség megőrzésének érdekében a szőlőfajtát Glera névre keresztelték át. 2019 és 2021 nagy változást hozott a Prosecco-k világában: a hivatalos konzorcium - a DOC Prosecco - korábban kimondta, hogy a Prosecco tisztán fehér, de 2019 májusában a bizottság végül úgy döntött, hogy 2021-től jóváhagyják a rozé változatot. Habár Észak-Olaszországban már régóta gyártanak rózsaszín pezsgőt, ezt azonban nem volt szabad Prosecco-nak nevezni még akkor sem, ha a Prosecco számára kijelölt területről érkezett. Ezt a helyzetet rendezte a bizottság és 2021-től megnyitotta az utat a rozé Prosecco-k világhódítása előtt.



Természetesen a szigorú szabályok a minőség megőrzése miatt itt is alkalmazandók, sőt! A fehér Prosecco-hoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetőek Proseccco-nak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük. Fontos szabály továbbá, hogy egy rozé Prosecco-nak legalább 85 százalék Glera és legalább 10% Pinot Noir szőlőt kell tartalmaznia. A vörös szőlő hozzáadása az italhoz elsősorban az illatában mutatkozik meg, ami azonnal felfedi a vörös szőlő sokféleségét: az eper és a málna finom illatát kölcsönzi a kortynak.


A neves Wine Enthusiast amerikai bor szaklap a 2021-es év legjobb Proseccojának választotta az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC-ot, ami 93 megszerzett pontjával elnyerte a szerkesztők külön ajánlását is. Az Azienda Fidora birtok sikertörténete nem itt kezdődött, hanem sokkal régebbre nyúlik vissza.



Azienda Fidora, Veneto, Olaszország

1974-ben Guido Fidora úgy döntött, hogy a családi szőlőbirtokot biogazdálkodássá alakítja át. Abban az időben az ökológiai termelés egyáltalán nem volt divat, sőt akkor már körülbelül egy évszázada népszerűsítették a vegyszerekkel történő növénytermesztést. Akkor úgy tűnt, hogy mindenki elfelejtette a múltbéli, ezer éves tapasztalatokat. Nem voltak könyvek, kutatások, tanárok, akik megmondták volna, hogyan lehet növényeket termeszteni vegyszerek használata nélkül, ezért kénytelenek voltak saját tapasztalatból tanulni.


„Számunkra bio-nak lenni nem csak azt jelenti, hogy visszatérünk néhány régi jó elvhez, hanem előrelépést jelent a minőség, az egészség, a fenntarthatóság és a környezeti felelősség terén. Emiatt alapvetésként kezeljük az ágazat legújabb technológiájának és az idősebb generációktól átvett tapasztalatok összeegyeztetését.”


Minden szőlőültetvényüket két általános alapelv szerint művelik: elkerülik a vegyszereket és fejlesztik a biodiverzitást.


"Véleményünk szerint a bor azért készül, hogy élvezzük és érzelmeket közvetítsen a fogyasztója felé. Azt akarjuk, hogy minden borunk kiváló ízű legyen, hogy egy különleges alkalom legjobb kísérője legyen és bármilyen hétköznapi alkalmat is különlegessé tegyen.”


Boraik őshonos szőlőfajtákból készülnek, a helyi geológia és éghajlat egyedi jellemzőit tükrözik. Fehér és a habzó boraikat a velencei és valdobbiadene-i birtokokon, vörösboraikat valpolicella-i területen készítik.



A világ legjobb Prosecco-ja (Wine Enthusiast, 2021) az Azienda Fidora Prosecco Rosé Brut Nature DOC


Ez a csodálatos ital a Fidora Civranettai birtokáról származó Glera és Pinot Noir szőlőiből készül (90%-10%), melyeket az úgynevezett „caranto” réteg táplál. Ez egy ősi pleisztocén, tömör agyagos talaj meszes csomókkal. A Velencei lagúna közelében található ez az ásványi anyagokban gazdag talajszerkezet, ami minden egyes szőlőnek összetett aromás egyensúlyt közvetít. A tenger és a tengeri szellő közelsége jellegzetes ízt ad a szőlőnek, mely fokozza az aromákat.

Az első erjedés a szőlő préselése után megy végbe, hogy alapbor jöjjön létre. Ebben a fázisban Glera és Pinot szőlők elválnak egymástól. Miután a bor stabilizálódott és a házasítás elkészült, Charmat módszerrel megkezdődik a második erjesztés, ami legalább 10 hétig tart.


Ezen folyamatok mentén jön létre ez a világos rózsaszín buborékos csoda, mely gyümölcsösségével azonnal levesz a lábunkról. Egy csipetnyi golden alma, fehér virágok, rózsa, vörös bogyók és eper – mind kiérezhetőek a kortyból. Frissességével és gyümölcsösségével ideális aperitiv bor, jól párosítható nyers vagy sült hallal, könnyű sajtokkal és fehér húsokkal, de természetesen önmagában fogyasztva is tökéletes!



Adatlap:

Alkohol fok: 11%

Szőlőfajta: 90% Glera, 10% Pinot Noir

Szervirozás: 6-8 Celsius-fokon

294 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page