top of page
Szerző képeMitiszol

Bővebben: Vincent Eymann

Frissítve: 2021. júl. 14.

Vincent Eymann 2015-ben vetette bele magát a mélyvízbe, és 23 évesen átvette szülei gazdaságát, Pfalz egyik legrégebbi biogazdaságát. Még a mai mércével mérve is csak kevés borászat dolgozik olyan fenntarthatóan, és átfogóan, mint az Eymann család.

Az Eymann pincészet sok szempontból példaértékű biogazdálkodás, és nem csak azóta, hogy ez az irányzat divatba jött. A birtokot eredetileg még Vincent apja az 1980-as évek elején alakította át - apja akarata és természetesen az akkoriban uralkodó borászati szemlélet ellenére -, és évről évre egy kicsit közelebb vitte a borászati üzemet az ő ideáljához, amely szerint a szőlőültetvényben és a pincében a természettel összhangban valósítja meg a munkafolyamatokat.


Logikus, hogy Vincent és testvérei ebben a szellemben nevelkedtek, és így egy olyan világban nőttek fel, amelyet nemcsak a biotermékekkel teli hűtőszekrény, hanem például a Waldorf-iskola is jellemzett, mindezt ráadásul nem egyedül a környéken, hiszen az Eymann család baráti és ismeretségi körében ugyanazok az értékek és alapvető hozzáállások uralkodtak.


A középiskola elvégzése, majd egy év utazgatás után Vincent Eymann Geisenheim-ben "international wine business" szakon folytatta tanulmányait, és előzetes szakmai gyakorlatot végzett a németországi pezsgőgyártás talán egyik legnagyobbjánál, Volker Raumland-nál Flörsheim-Dalsheim-ben. Tanulmányai befejezése után édesapja egészségügyi problémái miatt szinte azonnal csatlakozott a családi vállalkozáshoz. "Így persze volt egyfajta “bolondszabadságom”. Persze, hogy hibázol. De így is lehet tanulni. Egy-két dolog bizonyára kicsit döcögött az elején, de semmi tragikus nem történt. Mindenesetre nagy önbizalmat adott nekem, hogy már az elején mindenért én voltam a felelős. Ez bizonyára ösztönzött és motivált engem is."

Visszatekintve Vincent Eymann hálás a sok javaslatért és visszajelzésért, amit apai barátjától, Frank John-tól kapott, hiszen mint szakképzetlen borásznak viszonylag kevés fogalma volt a borkészítésről. "Frank John akkoriban meghatározó hatással volt rám. Elvégre a szüleim nagyon közeli barátja volt, és akkoriban egy kicsit elkísért és kézen fogott az első években itt a pincészetnél. Az, hogy ökológiai és borászati kérdésekben konzultálhattunk vele, hatalmas segítség volt. A mai napig tartom vele a kapcsolatot, így nem meglepő, hogy a nézetei jelentősen befolyásolták a szemléletemet és a boraim stílusát is."


Vincent Eymann számára a biodinamikus szőlőtermesztés és a Demeter-tanúsítás többet jelent néhány készítmény alkalmazásánál és a holdnaptár betartásánál. Számára fontos az ökológiai keret, például az a kérdés, hogy elegendő kompenzációs területet hoztak-e létre, használnak-e sokoldalú zöldítő keverékeket, és mit tesznek a helyi fajok védelme érdekében.


"Számunkra az ökológiai keret hatalmas kérdés. Az Eymann brand középpontjába az ökológiát és a fenntarthatóságot helyeztük, így nem is kérdés, hogy ez a címkéinken is kivétel nélkül megjelenik."


"A gyakorlatban pedig ez rengeteg féleképp jelenik meg: gondoskodunk a növényekről, rovar hotelekről, méhekről, madár házakról és a száraz kőfalak karbantartásáról. Mindez nem igazán kapcsolódik a szőlőműveléshez, de számomra, mint “bio borásznak”, nagyon-nagyon fontos."

Ez az átfogó ökológiai önkép képezi az Eymann pincészet brandjének magját. Ezt képviselik, és ezért hagyta jóvá az összes területüket a Bund für Umwelt und Naturschutz.

"Minden évben kapunk néhány ajánlást a BUND-tól azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk, milyen új projekteket tudnánk megvalósítani? Nemrég például az ő javaslatuk alapján építettünk házikókat a hantmadarak számára, amely lassan újra megtelepszik itt a régióban. Alkalmanként pedig új madárfajok is megtelepednek az összesen 120 fészkelődobozunkban, amelyeket a gazdaság területén helyeztünk el - legutóbb a sárgarigó és a fakopáncs."

Amikor megkérdeztük, hogy milyen borok születnek egy ilyen következetesen organikus gyakorlat eredményeként, Vincent Eymann azt mondta: "Boraink alapvetően természetes borok. Kizárólag kézzel szüretelünk, az erjesztéshez nem használunk fajélesztőket, sem borászati adalékanyagokat. Rendkívül kíméletesen préselünk, nem derítünk vagy szűrünk, és nagyon óvatosan használjuk a ként. Ettől eltekintve borainkat viszonylag klasszikus módon készítjük. "Elsősorban a helyi, tradicionális szőlőfajtákra összpontosítunk, és nem célunk a "szuper funky, natúrborok" készítése."


"Amire helyette törekszünk, azok a klasszikus nagy borok, saját és egyedi karakterrel - és persze összhangban a természettel."


Mindez pedig persze évek óta töretlen sikerrel meg is valósul, nem véletlen, hogy a webshopunk egyik nagy kedvence. Az Eymann birtok borait az alábbi linkre kattintva találjátok: https://chefmarket.hu/kereses/eymann


77 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page