Barátainkat kértük, hogy osszák meg velünk kedvenc borpárjaikat, receptjüket. Zitánál a Borganikában, számos eseményünket tartottuk évközben a belvárosban, így boldogok vagyunk, hogy az ő receptje lehet az első a blogunkon. Lássuk is azt az almás morzsás süti receptet, nekem már összefutott a nyál a számban és érzem a sütő melegét, a fahéj illatát.
Pancsovay Zita, a Borganika lelke és háziasszonya
Hozzávalók (4 személyre)
Crumble hozzávalók 6 közepes savanyúbb alma
3 evőkanál barnacukor
1 citrom héja és leve
1 narancs héja és leve
1 teáskanál őrölt fahéj
125 + 50 g hideg vaj kis kockákra vágva
150 g barnacukor
150 g finomliszt
4-5 db zabkeksz durvára aprítva
100 g sósmogyoró
6 g sütőpor
1 nagy csipet só
Karamell öntet hozzávalók
200 ml habtejszín (30% zsírtartalmú)
100 g cukor
1 teáskanál tengeri só
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Az almákat meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és kisebb kockákra vágjuk. Megszórjuk a cukorral, fahéjjal, a citrom és a narancs finomra reszelt héjával és az 50 g kis kockákra vágott vajjal. Kinyomjuk a citrom és a narancs levét, majd ezt is hozzáadjuk az almához és jól összeforgatjuk vele.
Egy hőálló edényt kivajazunk, beleszórjuk az almakockákat és addig sütjük, míg a morzsát előkészítjük.
A morzsához a 125 g kis kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a liszttel, sütőporral, sóval, barnacukorral és a durvára aprított zabkeksszel. Ha morzsás morzsássá vált az állaga, akkor beleforgatjuk a sósmogyorót is és az elősütött almák tetején egyenletesen eloszlatjuk.
A sütő hőmérsékletét visszavesszük 175 fokra és kb. 25 percig sütjük, míg a morzsa aranybarnára pirul.
Egy vastag falú lábost közepes hőmérsékleten felhevítünk és beleszórjuk a cukrot. Azonnal olvadni kezd, de nem kevergetjük, hanem a lábost körkörösen mozgatjuk, hogy a karamell ne égjen oda, de a cukor teljesen megolvadjon.
Az aranyszínű karamellt, felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a sót, majd alacsony hőmérsékleten felforraljuk, hogy az összeállt cukor maradéktalanul felolvadjon és az öntet besűrűsödjön. Langyosan tálaljuk az apple crumble tetején.
Ehhez a mennyei almás morzsás sütihez, akit kérdeztünk, mindenki a Zsófia Cuvéet ajánlotta. Megsúgom, nem volt még olyan ismerős, aki a desszertje mellé vagy helyett visszautasította volna ezt a kiváló késői szüretelésű bort.
Pelle Pince - Zsófia Cuvée 2017
Illatában a muskotály a meghatározó, majd a hárslevelű mézes, hársjellege folytatódik a kortyban, amit a furmint hosszúsága és komoly savai zárnak. Az élénk savak teszik frissé, a három szőlőfajta komplexitása és egy csipetnyi rejtőző ásványosság teszi igazán gazdaggá és ünnepivé ezt a bort.
Kövess minket, mert további izgalmas ajánlásokkal, tippekkel és receptekkel jelentkezünk az advent folyamán!
Comments