top of page

Borvilág hírei - Domaine De Villaine

A világ legdrágább borvidéke, Burgundia borai közül összesen három került fel a legnagyobb hatású amerikai bormagazin, a Wine Spectator 2021 legjobb borait összegző TOP100-as listájára a szakértők által megkóstolt sok ezer bor közül! A nekünk legkedvesebb a legjobb árú is egyben a három közül: a Domaine de Villaine birtok Bouzéron borának 2018-as évjárata, amely elérhető Magyarországon a Mitiszol kínálatában. Bouzéron vezető birtokáról van szó, amelyet a világhírű Aubert de Villaine – a Domaine de la Romanée-Conti társtulajdonosa – hozott létre 1971-ben.


A kizárólag Aligoté szőlőnek szentelt Bouzeron abszolút anomáliát jelent Burgundiában. Kiderült, hogy Bouzeron Aligotéja, Aligoté Doré néven ismert és lényegesen különbözik a normál Aligotétól, amelyet itt-ott Burgundia többi részén ültetnek. Az említett bor kifinomult, szép fehér csonthéjas gyümölcsökkel és virágos árnyalatokkal illetve elegáns ásványossággal megáldott. Bouzeron bájos kis faluja a Côte Chalonnaise régióban található, Burgundia szent és kiugróan drága dűlőitől, a Côte de Nuits-től és a Côte de Beaune-tól délre.


Egy kis történelem

Bouzéron borvidék történelme messzire visszanyúlik az időben, nevét már az i.sz. 835-ből származó dokumentumok idézik. A középkorban a bouzéron-i bor nagyon keresettnek számított, a falu történetéről szóló könyvben olvasható, hogy akkoriban „Bousseron borát” szentségi borként használták a Szent Marceli apátsághoz tartozó összes közösségben. A terület szőlőtermesztési értéke egyértelmű, tekintve, hogy zárt fallal körülvett szőlőültetvényekről van szó (hely nevükön Clos). Ezeket a clos-kat a cluny-i szerzetesek alkották már a 11. századtól kezdve Burgundia területén.

Bouzeron borainak a jelenkora és jövője is fényes. A sokszínűség és a helyi termékek iránt őszintén érdeklődő borvásárló közönség számára Bouzéron teljesen egyedi Aligoté borai vonzó érdekességet hordoznak magukban. Ha ehhez hozzáadjuk Burgundia leghíresebb területeiről származó fehér- és vörösborok egyre borzasztóbban magas árait, nem meglepő, hogy a jó ízű, méltányos árú és egyediségük miatt magas szellemi értékkel rendelkező borok (mint például a Bouzéron) egyre népszerűbbek.


A Bouzéron-i terroir és bor

Bouzéron borvidéke, amelyet 1997-ben hoztak létre (Aubert de Villaine erőteljes munkájának köszönhetően), mindössze húsz kilométerre található Beaune-tól, Burgundia központi városától, ugyanakkor a Côte de Beaune-ban található Chassagne-Montrachet világhírű szőlőültetvényeitől is csak körülbelül öt kilométerre van.

A Bouzéronnal és boraival kapcsolatban három dolog a legfontosabb, amit meg kell jegyeznünk:

1) A világ egyetlen borvidéke, ahol csak Aligoté szőlőből készül bor Bouzéron név alatt,

2) az Aligoté egy nagyon különleges változatát termesztik, Aligoté Doré néven, amely különbözik a Burgundia és a világ többi részén elterjedtebb Aligoté Vert-től,

3) Bouzeron összes szőlőültetvénye magasan fekvő lejtőkön található.


Bouzéron évente nagyjából 2500 hektoliter bort termel Aligoté borokból. Fontos, hogy tisztázzuk, nem az Aligoté az egyetlen szőlőfajta, amelyet ott ültetnek szőlőültetvényekben: a Chardonnay és a Pinot Noir is nő Bouzeronban, főleg az Appellation lejtőinek alacsonyabb, melegebb és agyagban gazdag szakaszain és boraikat Bourgogne-Côte Chalonnaise címke alatt értékesítik (a Bouzéron címkés borok, mint korábban említettük, csak Aligoté-ből készíthetők).


Az Aligoté egy félig aromás szőlőfajta, amely a Sauvignon Blanc távoli rokona és hozzá hasonlóan illatos oldalát illetve sokkal mélyebb és ásványosabb oldalát is felmutathatja. Persze könnyebb megtalálni a piacon azokat az Aligoté borokat, amelyek a magas savtartalmú, fanyar, nagyon citrusos stílusúak. Bouzéronban más területektől eltérõen egy kivételesen jó Aligoté borra lehet lelni. Ez számos tényezőnek köszönhető. Először is, az általában rendkívül szegényes, mészkőben gazdag márgatalaj elnyomja az Aligoté természetes, magas hozamú és a sok szőlő termesztésére való hajlamát, megfékezve életerejét. Másodszor, az Aligoté sajátos Bouzeron-i típusa, az Aligoté Doré aromásabb és alacsonyabb hozamú, mint az Aligoté Vert, amit Burgundia és a világ többi részén termelnek. Úgy tűnik, hogy az Aligoté Doré képes nagyobb textúrát és mélységet adni boroknak, ötvözve a legjobb borokban a gazdagságot és az eleganciát.



Ennek fényében rendkívül dicséretes, hogy Pierre de Benoist, a Domaine de Villaine, a legjobb Bouzéron-i borbirtok jelenlegi vezetője egy magán Aligoté típusgyűjteményt hozott létre és fejlesztett (többnyire legrégebbi szőlőiből származó tömegszelekcióból) az Aligoté szőlészeti és borászati ​​viselkedésének további tanulmányozására. Ez az Aligoté Doré azért különösen fontos, mert a szőlőtőkék rendkívül idős kora miatt (néhány több mint 100 éves), az Aligoté helyi biotípusát képviselik, amely kifejezetten a Bouzéron terroirhoz alkalmazkodott, ezért nem szabad elveszni hagyni.



A Domaine de Villaine és Bouzéron bora

Bouzéron városa volt az otthona Aubert de Villaine-nek, a világ egyik leghíresebb borbirtoka, a Domaine de la Romanée-Conti társigazgatójának, amióta 1971-ben átvette a birtokot, és megalapította saját kis családi birtokát, a Domaine de Villaine-t. Először körülbelül nyolc hektár nagyságú volt a mérete, ami az évek során több mint háromszorosára nőtt, amit 2000 óta Aubert unokaöccse, Pierre de Benoist irányít, aki sancerre-i borászcsaládból származik. A Domaine összes szőlőültetvénye ökológiai gazdálkodású 1986 óta, és a Qualité France által tanúsított minősítéssel rendelkezik (tehát nem használnak gyomirtó és rovarirtó vegyszert).


Pierre de Benoist mára huszonegy éves tapasztalattal rendelkezik az Aligoté fajta követésében és tanulmányozásában mind a szőlőben, mind a pincében. Aligoté Doré szőlői átlagosan 65 évesek, de a legidősebbek bő 115 évesek, és tizenhét különböző parcellában termesztik magasan a lejtőkön. Bouzéronban az Aligotét a legjobb lejtőkre telepítették, így kiváló minőségű szőlőültetvényekben termesztik, míg máshol Burgundiában a Chardonnay és Pinot Noir kiszorították régen a fajtát a legjobb helyekről.


Az Aligotét 250-310 méter tengerszint feletti magasságban ültetik tápanyagban szegény talajon, ahol rengeteg márga, agyag és mészkő található a felszín közelében. Ezeknek a tényezőknek a kombinációja áldja meg krétás karakterrel az érlelhető Bouzeron borokat, ami némileg egy érett, buborék nélküli Champagne-ra emlékeztet. A Domaine de Villaine-nél a hozamok alacsonyak, akár 20%-kal alacsonyabbak a szabályok által megengedett maximálisnál. A birtokon készült borok különlegessége finom árnyalatokban mutatkozik meg, ezért azoknak ajánljuk, akik egy izgalmas, egyedi bort szeretnének megkóstolni.

137 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commenti


bottom of page