top of page
mitiszol

Domaine Huet - A Loire völgy királynője - a francia kapcsolat

A biodinamikus szőlőtermesztés igazi úttörője a Loire mentén, a Domaine Huet három különböző, kivételes dűlőben készít kiváló Chenin Blanc-t, ami az egyetlen engedélyezett szőlőfajta a Vouvray borvidéken. A birtok több, mint 50 évig érlelhető és fejlődő borok előállítására képes, amelyek figyelemreméltó tisztaságúak és erejűek. A stílustól függetlenül a Domaine Huet összes bora fantasztikusan illatos és túlviláginak tűnő lendülettel és intenzitással táncol a szájban.


Nemcsak a leghíresebb birtok Vouvray-ban, hanem talán a legmagasabbra

értékelt fehérboros pincészet az egész Loire-völgyben. Vannak elkötelezett burgundi és bordeaux-i fanok, akik annak ellenére, hogy egyáltalán nincsenek tisztában a szintén Loire-i Alphonse Mellot feltűnő Pinot Noirjaival vagy Clos Rougeard Cabernet Francjainak csábító selymességével, legalább ismerik a Vouvray bort. És ez azért van,

mert ismerik a Domaine Huet-et.


Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy Vouvray és a Domaine Huet legalábbis bizonyos mértékig összenőttek. Mind a borvidék, mind a birtok párhuzamosan nőtt és fejlődött. Minden egy nagy vízióval rendelkező emberrel kezdődött, akit Gaston Huet-nek hívtak.

Számos betöltött pozíciója révén, köztük az Académie du Vin de France elnöksége, a Comité Interprofessionnel des Vins de Touraine et Loire és a Conseil d'Administration du Lycée Viticole d’Amboise megalapítása, és természetesen Vouvray város polgármesteri tisztsége (amit 42 évig töltött be!), az alapító tulajdonos Gaston Huet segítette a francia borjog és kultúra fejlődését helyi és országos szinten egyaránt. Neki köszönhetjük azt is, hogy megakadályozta egy TGV vasútvonal Vouvray szőlőin keresztül történő építését, és személyének jelentősége akkora, hogy neve bevésődött a világ borkereskedői, borszakírói és borfogyasztói kollektív tudatába.


Családi történelem


A párizsi származású Gaston Huet 1928-ban költözött szüleivel Vouvrayba, abban a reményben, hogy a friss vidéki levegő javítani fog beteg édesanyja egészségén. Gaston és szülei a vidéki séták közben szerettek bele a környék varázsába, pontosabban egy pompás házba. Úgy döntöttek, hogy megvásárolják ezt az ingatlant és a hozzá tartozó öt hektáros szőlőt a Le Haut-Lieu dűlőben. A mezőgazdasági végzettségű Gaston édesapjával dolgozott egészen a II. világháborúig, ahol hadifogságba esett. Amikor visszatért, kibővítette a birtokot: 1953-ban vásárolt hat hektár szőlőt a Le Clos de Bourg dűlőben, majd nyolc hektárt a Le Mont dűlőben. Néhány évvel később Le Haut-Lieu parcelláját 15 hektárra bővítette.


A birtok másik ikonikus neve, Noël Pinguet, a biodinamika úttörője, később csatlakozott, miután feleségül vette Gaston egyik lányát. Karrierje a birtokon a hetvenes években kezdődött, amikor apósa mellett kezdett dolgozni, majd végül 1986-ban vette át a borászat teljes irányítását. A két férfi ugyanazt a filozófiát vallotta, amelyet a terroir iránti megingathatatlan tisztelet vezérelt. 1990-ben áttértek a biodinamikus szemléletű gazdálkodásra.


2003-ban, egy évvel Gaston Huet halála után, a birtokot Anthony Hwang amerikai üzletember vásárolta meg. Hwang pénzt fektetett be a létesítmények fejlesztésébe és Huet veje, Noël Pinguet maradt a főborász.


(A francia kapcsolat: Hwang a tulajdonosa a tokaji Királyudvar birtoknak is, amit 1998 óta épít töretlen lendülettel. Mióta az Huet is az övé, izgalmas együttműködést alakított ki a két birtok között. A két csapat tudás és tapasztalatcseréje sok ponton történik. Például a Királyudvar pezsgőkészítésének sikeressége a francia testvérbirtok százéves tapasztalatának köszönhető. Ez a tudás tette lehetővé, hogy a tokaji birtokok közül legkorábban, már 2005-ben erre a területre lépő Királyudvar azonnal magas minőségű méthode traditionnelle pezsgővel tudott előrukkolni. Egy másik példa, a különlegesen fontos préselési technológiák megtanulása volt a francia testvérbirtoktól.)


Miután Noel 2012-ben nyugdíjba vonult, az őt helyettesítő borász, Jean-Bernard Berthomé lett, aki 1979 óta dolgozott az Huetnél, szülei pedig előtte Gaston Huetnek is dolgoztak. Berthomé biztosította a pincészetnél a folytonosságot, ugyanazt a filozófiát követte mint világhírű elődei.


Ekkor a Hwang család új generációjának képviselője, Anthony lánya, Sarah vette át az Huet vezetését.

„Úgy hagytuk a dolgokat, ahogy vannak” – mondta Sarah, aki New York-ban dolgozott, mielőtt 2012-ben Vouvray-ba költözött, hogy átvegye a pincészetet. „Fontosnak tartjuk, hogy ugyanaz a csapat maradjon meg, ugyanazokat a módszereket tartsuk meg. Nem mi számítunk. A borok számítanak.”


"Megtartottuk Vouvray hagyományát, ahol a bort nem hosszú ideig a hordóban, hanem palackban érlelik. Nem használunk új fahordót, kivéve, ha fel kell újítani a készletünket. A Chenin Blanc a különböző évjáratokkal változik, és ezt szeretnénk kiemelni. A savasság adja a bor gerincét. és lehetővé teszi, hogy a bor sok évig érlelődjön, amiről Vouvray ismert.”


2018-ban volt az utolsó évjárata az Huet-nél szőlész-borásza, Jean-Bernard Berthomé számára, aki a biodinamikus gazdálkodásban való előrehaladásának hajtóereje is volt. Átadta a gyeplőt utódjának, a 2019-es évjáratot már Benjamin Joliveau készítette (aki 2008 óta dolgozik a birtokon, és Noël Pinguet választotta még ki). Sarah Hwang irányítja a dolgok üzleti oldalát. Valóban kivételes csapatról van szó, ahogy azt a régióban bárki elmondhatja. Világosnak tűnik, hogy most egy újabb izgalmas korszakba léptünk a Domaine Huet történetében. A Hwang család már bebizonyította, hogy elkötelezett a birtok folyamatos, pozitív fejlődése mellett, és pénzforrásokat is biztosítanak ennek érdekében.


Három terroir


Gaston tudta, hogyan bontsa ki Chenin legfinomabb megnyilvánulásait három különböző és rendkívüli terroirjából. A Le Clos de Bourg egy mészkőben gazdag talaj, amely ízes és sűrű Chenint termel. A Le Mont parcella déli fekvésű, és mélyebb, agyaos talajjal rendelkezik. E dűlő különlegessége, hogy friss és nagyon ásványos Chenin bort ad. Végül a történelmi Le Haut-Lieu dűlő talaja kiválóan megőrzi a víztartalmat, és csodálatos gyümölcsös borokat ad.

A vásárlás óta ezeken a területeken semmilyen vegyszert nem használtak, és az ültetvények kezelési szemlélete mindenekelőtt a szőlő és környezete közötti természetes egyensúlyt segíti elő. A szőlő természetes fejlődésének elősegítésére szerves komposztot is használnak és a szüret kézzel történik. „Filozófiánk azon az elven alapul, hogy ha egyszer a szőlőt préseltük, nem avatkozunk be a lé összetételébe. Ezért a szőlőt a szüretkor a dűlőben válogatjuk, majd még egyszer válogatóasztalon.”


Amikor a gyümölcs megérkezik a pincébe, a természet a felelős teljes mértékben. A borkészítés helyszíne egy természetes barlang, amelyet sziklákból ástak ki, és optimális feltételeket kínál a bor fejlődéséhez.


Az erjesztés nagyobb tölgyfahordókban, a jelenlévő természetes élesztőknek köszönhetően megy végbe, ahogy az a térségben hagyományos. Szeretik megőrizni a Chenin természetes frissességét és savasságát annak érdekében, hogy hosszabb érlelési potenciált biztosítsanak a boroknak. Jellemzően a szüret utáni áprilisban palackoznak.


A borokat a három ünnepelt dűlőnként töltik és címkézik. Minden szőlőültetvény egyedi jellegzetességeket fejez ki, és mindegyik három vagy néha négy stílusban készülhet, tükrözve a birtok filozófiáját, amely lehetővé teszi, hogy az egyes szőlőültetvények az évjáratnak megfelelően fejezzék ki magukat:

Sec (csontszáraz), Demi-Sec (off-dry, jellemzően 10-20 g/l maradékcukor) és Moelleux (édesebb késői szüret, hozzávetőleg 30-60 g/l cukorral). Ha az évjárat megengedi, minden dűlő adhat Moelleux 1er Trie-t (aszús bogyókat is tartalmaz), amely körülbelül 60-100 g/l maradékcukor-tartalmú, ugyanakkor nagyon magas savú bort jelent. Mint a világ minden nagy édesbora, ezek kiváló ételborok is, és nem szabad csak desszertboroknak tekinteni őket, amelyeket kizárólag az étkezés végén szolgálnak fel. Izgalmas főétel párosításokra adnak lehetőséget vagy finom sajtok kísérői.


A kivétel a „szuper cuvée”, a Cuvée Constance, amely csak a legnagyobb édesboros években készül mindhárom dűlő legkoncentráltabb aszús gyümölcsének keverékéből. Ez valóban a világ egyik nagy édesbora, és a legjobb desszerttel tálalni.


Készül kivételes méthode traditionnelle pezsgő is, a kizárólag Vouvray-ban használt megnevezéssel: pétillant, amelynél a dosage gyakran a régebbi édesborokból származik. Finom buborékok és alacsonyabb nyomás jellemzik, és csodálatos alternatívát jelent a Champagne-oknak.


Rengeteg nagyon magas értékelést kaptak boraik az elmúlt évtizedekben, még tökéletes, 100 pontot is többször! Ízelítőül szedtünk össze néhány példát csak 95 pont felettiekből válogatva:


Huet - Vouvray 'Cuvee Constance' Moelleux 2003

100/100

98/100


Huet - Vouvray 'Cuvee Constance' Moelleux 1997

100/100


Huet - Vouvray 'Cuvee Constance' Moelleux 2009

99/100

Wine Spectator

98/100

97/100


Huet - Vouvray 'Cuvee Constance' Moelleux 2005

99/100


Huet - Vouvray 'Le Haut Lieu' Sec 2019

95/100


Huet - Vouvray 'Le Haut Lieu' Demi-Sec 2020

96/100


Huet - Vouvray 'Le Haut Lieu' Demi-Sec 2016

96/100


Huet - Vouvray 'Le Haut Lieu' Demi-Sec 2016

95/100


Huet - Vouvray 'Le Mont' Moelleux 2018

95/100


Huet - Vouvray 'Le Mont' Moelleux 2017

96/100


Huet - Vouvray 'Le Mont' Moelleux 2015

96/100


Kató András

114 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page