top of page
mitiszol

Champagne Drappier Budapesten

Frissítve: 2022. júl. 1.


Ritka esemény történt Budapesten júniusban! A világ egyik legismertebb pezsgőszakértője elemezte egy mesterkurzus keretében, miért is különleges számára a Drappier.

Essi Avellan volt Finnország első Master of Wine-ja, a Christie’s World Encyclopedia of Champagne and Sparkling Wine szerzője, a pezsgővilágbajnokság zsűritagja, sőt Franciaország mezőgazdasági minisztere elismeréseként lovaggá ütötte.

A bevezetőből is látszik, hogy komoly szakember, rengeteg tapasztalattal, érdemes figyelni a szavaira.



Előadása elején elmondta, hogy éppen előző héten járt legutóbb Urville-ben a Drappier birtokon, ez is mutatja, hogy rajtuk tartja figyelmét. Lássuk részletesen miket emelt ki Essi, mint egyedi különbözőségi pontokat az ő működésüket illetően!


Történelem


A Drappier család hetedik generációjaként, Michel van jelenleg a vezető székben, őseik 1808-ban I. Napóleon alatt érkeztek Champagne-ba. Egyikük favágó volt, aki fát szállított a Bayel-i Champagne kristályüveggyár kemencéihez. Urville-ben telepedtek le a clairvaux-i apátság egyik melléképülete mellett, ahol szőlőt kezdtek termeszteni, mivel nem volt meg a bortermeléshez szükséges pénzük.

A 20. század elején a filoxéra-válság után Michel nagyapja úgy döntött, hogy Pinot Noirt telepít nagy mennyiségben, azóta is “Pere Pinot”-ként (Pinot Papa) emlegetik.

Ez stratégiai választás volt, és a mennyiség helyett a minőségre tett tét. Így építették újjá a szőlőültetvényeiket a két világháború között, amikor családjuk több mint egy évszázada értékesített már ekkor szőlőt Reims és Epernay nagy Champagne-házainak.

A második világháború után Michel apja kibővítette az üzletet, és megszerezte a clairvaux-i apátság pincéjét. St Bernard de Clairvaux volt az a szerzetes, aki a 12. században bevezette Champagne-ba a Morillon Noir-t, a Pinot Noir ősét. Figyelembe véve e fajta történetét, és folytatva St Bernard de Clairvaux örökségét, hűségesek maradtak a Pinot Noirhoz, amely jól terem a Côte des Bar mészkő talaján.


Egyedi stílus


Ennek a Chablis-i grands crus-szal azonos mészkőnek köszönhetően a birtok talaja markáns ásványosságot kölcsönöz.

A Drappier stílus alapja a Pinot Noir, amelyet nagyrészt pezsgőikben használnak. A fajta ásványosságot és eleganciát mutat, míg a gyümölcsaromák nagyon intenzívek.

A Drappier a terroir pezsgője, Champagne Côte des Bar alrégiójából. Szőlőik kétharmada a Côte des Bar-ról származik. Ez az egyedi termőhely íz különösen igaz a kizárólag saját szőlőből készült pezsgőikre, mint például a Grande Sendrée, a cuvée de prestige, a Brut Nature, amely 100% Pinot Noir, a Rosé, valamint az ősi fehér szőlőkből készült Quattuor cuvée (Arbanne, Petit Meslier, Blanc Vrai (vagy Pinot Blanc) és Chardonnay).


A Brut Nature úttörői


Már a nyolcvanas években, elsők között készítettek dosage nélküli pezsgőt, elsősorban saját, családi fogyasztásra. Globálisan a tendencia az egyre kevesebb dosage irányába mutat. Régen a pezsgőt főként az étkezés végén, desszerttel fogyasztották, a pezsgőt pedig a cukorral és a gazdagsággal társították egészen a 19. század végéig. A 20. században ez fokozatosan megváltozott, és a 21. században a pezsgőt a tisztasággal társítják. Azt is el kell mondani, hogy a nagy dosage lehetővé tette a nem mindig jól elkészített borok korrigálását is. Mára a borok minősége ugrásszerűen megnőtt, a megfelelő szerkezet, finomság, elegancia és frissesség miatt megengedhetik maguknak, hogy kis adag cukorral vagy teljesen brut nature-ként kerüljön kereskedelmi forgalomba.

Aztán persze ízlés kérdése: ezek a pezsgők nagyon tiszták, frissítőek, borhűbbek, és pontos ízeket hoznak ki a szőlőlé, az élesztő és a jura mészkő ízeiből. Így az aromák és ízek teljes portfólióját érzékelhetjük.


Fenntarthatóság


2016-ban a Champagne Drappier lett az első „karbonsemleges” birtok a régióban!

A szőlőtől a borig minden erőfeszítést megtesznek szénlábnyomuk csökkentése érdekében. Például az épületeink tetején lévő napelemek (közel 2000 m²-en) a szükséges energia 75%-át állítják elő. Szőlőik felét már bio módon termesztik.

Elektromos járműparkuk (villamos traktorok és tehergépjárművek) lehetővé teszi fosszilis tüzelőanyag-fogyasztásuk csökkentését, elektromos töltőpontjaik pedig lehetővé teszik a látogatók és a személyzet számára, hogy részesüljenek a rendszereik által termelt energiából.

A Michel Drappier által tervezett Drappier palack immár 15%-kal könnyebb, mint egy hagyományos pezsgősüveg. Számos anyagot hasznosítanak újra; palackoktól a pezsgő lerázására használt állványokig.

A birtokon veteményeskertet, gyümölcsöst is gondoznak a permakultúra elveit követve.



Visszafogott kénhasználat


A szulfitokat három-négy évszázada használják a borban, hogy megvédjék az oxidációtól. De a túl sok kén zavarja az erre az anyagra allergiásakat, például Michel-t és édesapját is. A borkészítés során a szulfitokat gyakran túlzottan használják, hogy elkerüljék az idő előtti oxidációt és ez a túlzott használat fejfájást okozhat illetve akadályoz az ízek érzékelésében. Kén nélkül viszont bort készíteni kockázatos, mert előfordulhat, hogy a bor nem áll el sokáig. Jobb, ha adunk hozzá, mint rossz minőségű bort készíteni. Ennélfogva nem teljesen kénellenesek, csak a túlzott használatát kerülik.

A kén felhasználását a pezsgőben jobban korlátozhatjuk, mert a másodlagos erjedés során keletkező szén-dioxid gáz – bár önmagában nem antioxidáns – korlátozza az oxigén bejutását a palackba. A pezsgő összes sava magas (pH-ja nagyon alacsony), így ezért is védettebb az oxidációtól. Ha a borkészítés során, alacsony hőmérsékleten erjesztenek akkor tovább csökkenthetik a szulfit mennyiségét. Még kén hozzáadása nélkül is készítenek pezsgőt.


Egy híres rajongó


Franciaország történetének emblematikus alakja, de Gaulle tábornok a Drappier-ház hűséges ügyfele volt. Gyakran mondják, hogy ez volt a tábornok kedvenc pezsgője. Keveset, de jót ivott. A nevével fémjelzett pezsgővel tisztelegnek előtte, amely karakteres és elegáns, 80% Pinot Noir és 20% Chardonnay házasításából készül.




Kató András beszámolója

110 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page