top of page

Ilyen volt a Behind the Bubbles - Review

Frissítve: 2021. júl. 13.


Miaz? Mitiszol?


A Mitiszol Magyarország első természethű és natúr bor kereskedője 2006 óta. Nagy érdeklődéssel vártam a Mitiszol csapatának a VinoPiano Borbárban június 12-én megrendezett Behind the bubbles avagy Élet a Champagne-on túl sétálókóstolóját.  A kóstoló kínálatában gyöngyözőborok, Pét Nat-ok, prosecco-k, cavak, tradicionális pezsgők, egy crémant és egy sekt gondoskodtak arról, hogy izgalmas hazai és nemzetközi utazást tegyünk a buborékok körül.


Vegyük át a fogalmakat és jöjjön közben a személyes szubjektív kedvenceim listája. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet mesterséges vagy természetes, palackjában 1-2,5 bar nyomás uralkodik. A természetes szénsavképződés a pezsgőkhöz hasonlóan az alapborhoz hozzáadott cukorból és élesztőből zárt erjedéssel (palackban vagy tartályban) megy végbe. Az egyik leghíresebb gyöngyözőbor az olasz prosecco. A Pét Nat (pétillant naturel) úgy készül, hogy a bort még az első erjedés végbemenetele előtt lepalackozzák, így a szőlőben lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. Pét Nat készülhet teljesen természetes módon, ilyenkor benne marad az erjedés során elhalt élesztő (seprő), vagy seprőteleníthetik (degorzsálás), mint a pezsgőket. 

“Mi is az a biodinamikus gazdálkodás? Dióhéjban egy komplex, holisztikus szemléletmód, melynek célja a szőlő saját immunrendszerének megerősítése, a betegségmegelőzésre törekvés a természet adta eszköztárral. A szőlészeti és borászati munkálatok megtervezése során figyelembe veszik a kozmikus ritmusokat is pl. a holdnaptárat.”

Biodinamikus!

Az este egyik legérdekesebb élménye a Meinklang – Foam Vörös Pet Nat 2017 volt. Már szemre is sűrű, bordóba hajló opálos szín. Íze még a kinézeténél is izgalmasabb, meggy, cékla és vágott fű, korábban nem kóstoltam még hasonlót. 80% Gamaret, 20% Kékfrankos házasítás, 9 hónap palackos érlelést követően kézzel degorzsálták.  A magyar gyökerekkel rendelkező családi borászat és farm a Fertő-tó mellett, közvetlenül a határ túloldalán Pomogyban található, 2005 óta biodinamikus gazdálkodást folytatnak és Somlón is vannak területeik.


Abban a palackban…

A tradicionális pezsgő abban a palackban erjed másodszor a hozzáadott tirage likőr (cukor, élesztő) segítségével, amiben később a fogyasztó asztalára kerül. Ezeket a pezsgőket miután elérték korukat, hogy forgalomba kerüljenek, minden esetben seprőtelenítik, majd az expedíciós likőr (cukor, bor) segítségével beállítják a végső cukorfokukat. A legismertebb tradicionális pezsgő a champagne, így kizárólag a Champagne régióból származó, minimum 15 hónapig érlelt, a 7 engedélyezett szőlőfajta egyikéből készült alapbor másodlagos erjedéséből születő italt nevezzük. Leggyakrabban használt szőlőfajták champagne esetében a chardonnay, a pinot meunier és a pinot noir. A crémant minden más francia borrégióból (esetleg a szomszédos Luxembourgból) származó tradicionális eljárással készült pezsgő megnevezése.


Hosszas hezitálás után a kóstolt nedűk közül a kedvencem Pierre Frick 2016-os crémant-ja lett. A család 12 generáció óta gazdálkodik 12 hektáron Elzászban, 1981 óta biodinamikus módon, 1999 óta kénmentes borászkodást folytatnak. A pezsgő Pinot Blanc, Pinot Gris és a Rajnai Rizling házasítása, illatában fehér virágok, barack és briós, ízében citrusok, napsütés és krémesen olvadó, apró buborékok. Telt korty, jó arányú, ízgazdag pezsgő lendületes savval, élvezetes gyümölcsös ízekkel, hosszú lecsengéssel.


Cava, Sekt, gyöngyöző…

A cava tradicionális, a 9 engedélyezett szőlőfajtából készült minimum 9 hónapig érlelt spanyol (katalán) pezsgő. Legelterjedtebb cava készítéshez használt szőlőfajták a macabeu, a xarel.lo és a parellada. A sekt a német tradicionális pezsgő megnevezése, minimum érlelés a champagne-hoz hasonlóan 15 hónap és kizárólag Németországban termesztett szőlőből készülhet.


Német borokról és főleg pezsgőkről keveset hallani, de az Eymann név (szerintem) tekinthető a minőség garanciájának, korábban csendes rajnai rizlinget kóstoltam tőlük, az is kiváló volt, szintúgy, mint az Eymann – Riesling Sekt Extra Brut 100% rajnai rizling pezsgő Pfalz vidékéről. Az alapbor hordóban erjedt, majd a másodlagos erjedést 41 hónapos palackos érlelés követte. A családi birtokon kézzel szüretelnek és biodinamikus gazdálkodást folytatnak. A pezsgőben a citrusok és frissítő lendület dominál, feszes szerkezet, enyhe kekszesség, fanyar gyümölcsösség, sok pici buborékgyönggyel.


A hazai pályáról két kedvenc, a Pelle Pince „best buy” gyanús Frizzi gyöngyözőbora, ami a mádi pincészet első gyöngyözője hárslevelű alapon. A borászat területei a Betsek, a Szt. Tamás, a Király, a Nyúlászó, az Újhegy és a Dancka dűlőkön találhatók. A bor játékossága mellett enyhén ásványos, üde és frissítő, tökéletes választás nyárestékre.


A Wassmann pince Karlotta 2015 pezsgője a tulajdonos Susann Charlotte nénikéjéről kapta a nevét, 80. születésnapjára lepték meg ezzel a különleges pezsgővel. Susann férjével 1998-ban költözött Heidelbergből a Villányi Borvidékre, 2 hektáron gazdálkodnak Siklóson. Kb. 1500 palack biodinamikus pezsgőt készítenek évente, van a kínálatukban vörös, rozé és fehér pezsgő is. Ez a pezsgő 35 hónapig érlelődött, ropogós sav, finom buborékok, izgalmas ízvilág, elegáns aromatika. Harmonikus, szépen érlelt, összetett pezsgő.


Szakmailag

Nem mindennapi felhozatalban volt részünk, a 18 kóstolt tétel mindegyikéről lehetne írni valami érdekeset. Külön kiemelném a Mitiszol csapatának szakmai felkészültségét, akik szemrebbenés nélkül válaszoltak minden kereszt kérdésemre akár a pincészetekkel, akár az italok technikai adataival kapcsolatban. Nézzetek szét a webshopjukban! Kellemes este volt, köszönjük a meghívást!

Forrás: www.ihatóbb.hu

26 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page