top of page
Szerző képeMitiszol

Két csillag és egy magyar tulajdonos az Elba partján - Februári látogatás Hamburgban

Frissítve: 2021. júl. 13.

A HafenCity kikötő irodaépületei között bújik meg Hamburg egyik új kedvence a magyar tulajdonú, immár két Michelin-csillagos Bianc, ahonnan csodás kilátás nyílik a város egyik ikonikus jelképére, az Elbai Filharmóniára.

Amint belépünk az üvegajtón, érezzük, mennyi gondolat és munka van az étterem mögött. Julia Erdmann tervezőnek teljes harmóniában sikerült ötvöznie a dél-olasz hangulatot az északi város ridegségével. Míg a német vonalat a természetes kő, olajfa parketta és a hatalmas asztalok képviselik, addig a mediterrán melegséget a színválasztás, a formavilág és a szinte a mennyezet súroló olajfa adja - utóbbi a pugliai Mattinata-ból származik, a séf, Matteo Ferrantino szülővárosából.

Egy különleges helyszín a kortárs főzés egyedi, szemet gyönyörködtető koncepciójával. Matteo Ferrantino és csapata kizárólag legjobb alapanyagokkal dolgozik: közvetlenül vidékről és a tengerről beszerezve, szem előtt tartva a évszakoknak megfelelő kínálatot. Konyhájuk alapelve a szenvedély és az odaadás, munkájuk eredménye pedig egy utánozhatatlan gasztronómiai élmény.


A pugliaból származó séf a Cucina Italiana iránti elkötelezettséggel, a legfinomabb részletekre koncentrálva adja tovább az olasz ízek iránti szenvedélyét a hamburgi Biancban. Ételei színesek, játékosak, inkább emlékeztetnek egy kreatív társasjátékra, mint étkezésre. A menük, melyek "Market", "Emotion", "Garden" névre hallgatnak (utóbbi a vegetáriánus változat) minden esetben négy fogással indulnak. Egy harapás a friss focacciából és - legalábbis fejben - máris Olaszország közepén vagyunk, egy tengerparton, egy piazza-n. A Bianc konyháját elsősorban intenzívként írhatjuk le: inkább követi a modern vonalat mint a klasszikust, ízei gyakran ismerősek mégis újak, ízlésesen könnyed mégis nyers. A kivitelezés hibátlan, a termékek kiváló minőségűek, a kompozíciók harmonikusak.


Az akkor egy, immár pedig két Michelin-csillagos étterem egyediségét februárban újabb szintre emelte a magyar természethű borokkal végigkísért borvacsora. Kató András és Matteo Ferrantino közös munkájából és kettejük kreatív kísérlezezéséből született meg az egyedi borsor, ahol a vendégek olyan meglepő bor-étel párokkal találkozhattak, mint például az amalfi citromos rizottó tintahallal, melyet egy soproni Wetzer Kékfrankos kísért vagy az angolnához felszolgált Maurer Oszkár, filoxéra előtti 1880-as telepítésű gyalog tőkéről származó Kadarkája.

A teljes menüről és borsorról lentebb olvashattok bővebben, a még elérhető tételekre pedig itt tudtok lecsapni.

1 fogás: Porsírozott répa, homár mousse, feta, olíva, citrom Királyudvar Furmint Sec 2015

2 fogás: Szent Jakab kagyló rövid sütéssel, olívaolaj szósz, grapefruit Királyudvar Furmint Sec 2012 Királyudvar Furmint Sec 2006

3.fogás: Carabinero rák, pirospaprika mousse, kenyérmorzsa Királyudvar Furmint Sec 2013 Királyudvar Furmint Sec 2008 Bott Csontos Furmint 2008

4 fogás: Vörösmárna, polenta, capri bogyó, citrom Királyudvar Furmint Sec 2009 Királyudvar Furmint Sec 2007 Bott Csontos Furmint 2007

5 fogás: Amalfi citrom rizottó Wetzer Spern Steiner Kékfrankos 2015 Weninger Steiner Kékfrankos 2013

6 fogás: Angolna, parmezán chips, bazsalikom Maurer Kadarka 1880 2018 Maurer Collective Kékfrankos 2013

7 fogás: Iberico nyak zsíros, zöldborsó, fekete szarvasgomba Wassmann Kékfrankos 2012 Ráspi Gneiss Kékfrankos 2012 Ráspi Electus Zweigelt 2012

Desszert: banán, fehér csokoládé

Desszert utáni záróbor: Tokaji Aszú 6 puttonyos 1959

86 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page