A HafenCity kikötő irodaépületei között bújik meg Hamburg egyik új kedvence a magyar tulajdonú, immár két Michelin-csillagos Bianc, ahonnan csodás kilátás nyílik a város egyik ikonikus jelképére, az Elbai Filharmóniára.

Amint belépünk az üvegajtón, érezzük, mennyi gondolat és munka van az étterem mögött. Julia Erdmann tervezőnek teljes harmóniában sikerült ötvöznie a dél-olasz hangulatot az északi város ridegségével. Míg a német vonalat a természetes kő, olajfa parketta és a hatalmas asztalok képviselik, addig a mediterrán melegséget a színválasztás, a formavilág és a szinte a mennyezet súroló olajfa adja - utóbbi a pugliai Mattinata-ból származik, a séf, Matteo Ferrantino szülővárosából.
Egy különleges helyszín a kortárs főzés egyedi, szemet gyönyörködtető koncepciójával. Matteo Ferrantino és csapata kizárólag legjobb alapanyagokkal dolgozik: közvetlenül vidékről és a tengerről beszerezve, szem előtt tartva a évszakoknak megfelelő kínálatot. Konyhájuk alapelve a szenvedély és az odaadás, munkájuk eredménye pedig egy utánozhatatlan gasztronómiai élmény.
A pugliaból származó séf a Cucina Italiana iránti elkötelezettséggel, a legfinomabb részletekre koncentrálva adja tovább az olasz ízek iránti szenvedélyét a hamburgi Biancban. Ételei színesek, játékosak, inkább emlékeztetnek egy kreatív társasjátékra, mint étkezésre. A menük, melyek "Market", "Emotion", "Garden" névre hallgatnak (utóbbi a vegetáriánus változat) minden esetben négy fogással indulnak. Egy harapás a friss focacciából és - legalábbis fejben - máris Olaszország közepén vagyunk, egy tengerparton, egy piazza-n. A Bianc konyháját elsősorban intenzívként írhatjuk le: inkább követi a modern vonalat mint a klasszikust, ízei gyakran ismerősek mégis újak, ízlésesen könnyed mégis nyers. A kivitelezés hibátlan, a termékek kiváló minőségűek, a kompozíciók harmonikusak.
Az akkor egy, immár pedig két Michelin-csillagos étterem egyediségét februárban újabb szintre emelte a magyar természethű borokkal végigkísért borvacsora. Kató András és Matteo Ferrantino közös munkájából és kettejük kreatív kísérlezezéséből született meg az egyedi borsor, ahol a vendégek olyan meglepő bor-étel párokkal találkozhattak, mint például az amalfi citromos rizottó tintahallal, melyet egy soproni Wetzer Kékfrankos kísért vagy az angolnához felszolgált Maurer Oszkár, filoxéra előtti 1880-as telepítésű gyalog tőkéről származó Kadarkája.
A teljes menüről és borsorról lentebb olvashattok bővebben, a még elérhető tételekre pedig itt tudtok lecsapni.
Amuse bouche: Foccaccia
Királyudvar Furmint Sec 2016
Királyudvar Furmint Sec 2005
Maurer Collective Mézes Fehér 2013
1 fogás: Porsírozott répa, homár mousse, feta, olíva, citrom Királyudvar Furmint Sec 2015
2 fogás: Szent Jakab kagyló rövid sütéssel, olívaolaj szósz, grapefruit
Királyudvar Furmint Sec 2012
Királyudvar Furmint Sec 2006
3.fogás: Carabinero rák, pirospaprika mousse, kenyérmorzsa
Királyudvar Furmint Sec 2013
Királyudvar Furmint Sec 2008
Bott Csontos Furmint 2008
4 fogás: Vörösmárna, polenta, capri bogyó, citrom
Királyudvar Furmint Sec 2009
Királyudvar Furmint Sec 2007
Bott Csontos Furmint 2007
5 fogás: Amalfi citrom rizottó
Wetzer Spern Steiner Kékfrankos 2015
Weninger Steiner Kékfrankos 2013
6 fogás: Angolna, parmezán chips, bazsalikom
Maurer Kadarka 1880 2018
Maurer Collective Kékfrankos 2013
7 fogás: Iberico nyak zsíros, zöldborsó, fekete szarvasgomba
Wassmann Kékfrankos 2012
Ráspi Gneiss Kékfrankos 2012
Ráspi Electus Zweigelt 2012
Desszert: banán, fehér csokoládé
Desszert utáni záróbor: Tokaji Aszú 6 puttonyos 1959
Comments