top of page
mitiszol

Könnyű fehérektől és komoly, hordós fehérborokig

Frissítve: 2023. márc. 13.

Mi határozza meg a borok testességét?


A testességnek sok összetevője lehet, de az alkoholérzet kétségtelenül az egyik legfontosabb. Éppen ezért annak megállapításában, hogy a bor mekkora alkoholtartalommal rendelkezik, jó kiindulási pont lehet az, hogy mennyire testes.

Az alkohol adja ugyanis a borok úgynevezett viszkozitását, ami egy folyadék belső ellenállásának mértékét foglalja magába a csúsztató felülettel szemben.

A magas viszkozitású borok azok, amelyeket nehézként, testesként, vagy teltként jellemeznek.

A kisebb viszkozitású borokat a könnyű, vagy karcsú jelzővel illetik.


Az alkoholtartalom mellett további három tényező befolyásolhatja a borok testességét:


-Érlelés: az új tölgyfahordókban érlelt borok teltebb ízt kapnak

-Klíma: a melegebb éghajlaton termesztett szőlőből testesebb bor készíthető

-Maradék cukor: az alkoholos erjesztést követően megmaradt cukor magasabb íz

intenzitást eredményez



Könnyed fehérborok


A könnyű borokat általában alacsonyabb alkoholtartalom jellemzi, ez többnyire 12,5 % vagy az alatti értékre tehető.


A könnyed fehérbor tökéletes választás, ugyanis ,,ízessége” miatt a legtöbb alkalomhoz és ételhez tökéletesen párosítható. Ezen tételek olyan ropogós, friss borok, amelyeket friss fogyasztásra alkottak meg, így nem kell attól félni, hogy túl fiatalon lettek felbontva. Az ízprofilok között a szőlőfajtától függően citrusok, sárgadinnye, alma és őszibarack ízek is felfedezhetőek.

Az ilyen borok szépsége, hogy önmagukban, közvetlenül a hűtőből vagy akár könnyebb ételek mellé fogyasztva is kitűnő választásnak bizonyulnak.


Mitől lehet egy fehérbor friss és gyümölcsös?


Acéltartályos erjesztés: Az inert (az ízt nem befolyásoló) edények használata az erjesztési és érlelési folyamat alkalmával nagy mértékben fokozhatják a bor élénkségét és tiszta gyümölcsösségét. Az acéltartályok, agyag amfórák vagy betontartályok használatának alkalmával a szőlő megőrzi friss, lédús gyümölcsösségét ahelyett, hogy hozzáadná a törgyfahordóban való érleléskor kapott ízeket.


Éghajlat: A könnyedebb fehérborokat szinte mindig hűvösebb éghajlaton termesztik.

Ebből adódóan elgondolkodhatunk azon, hogy a mediterrán klímával rendelkező országokban hogyan készülhetnek ilyen jellegű borok. Erre a kérdésre a válasz az, hogy a földrajzi hatások számos esetben képesek befolyásolni a mikroklímát, mint a hegyvidéki hűvösebb éghajlat, vagy az óceáni hűtő áramlatok.



Ételpárosítás könnyed fehérborok mellé:


A könnyű fehérborok a könnyedebb ízű ételekhez illenek. Olyanok mellé, mint a friss, vagy sült zöldségek, halak, de a tejszín és olaj alapú szószos ételek is jól passzolnak hozzájuk, amelyeknek szüksége van egy kis frissességre és fűszerességre.

Ha pedig olyan bort keresel, amely illik az előételként felszolgált salátához, ne is keress tovább!


Néhány példa könnyed fehérboraink közül:


Dobosi - Olaszrizling 2022

Tiszta, zöldes, világos citrom színben forog a pohárban.

Illatában, zöldalma és zöld szilva fejlődik ki, ahogyan szellőzik és melegszik a bor.

A könnyed testbe belesimul a lágy tónusú savérzet, az alkohol a korttyal arányos.


Pelle - Birtok Furmint 2021 Friss gyümölcsös illatok, jó savak, karakteres furmint ízek.

Az élénk savak és a maradékcukor vibrálása teszi még izgalmasabbá a bort.


Meinklang - Grüner Velteliner 2021 Spontán tartályos erjesztésű vegán bor.

Az illatosságra, üdeségre épít, zamatos lecsengéssel zárva.

Mesterséges segédanyagok nélkül, biodinamikus termesztésű szőlőből.


Gazdag, testes fehérborok


A testes fehérborok a hedonizmus megtestesülései. Alkoholtartalmuk általában 13,5-14,5%, vagy még annál is magasabb. Ízükben és textúrájukban gazdag, sima és vajas borok, amelyek jól párosulnak gazdag, zsíros ételekkel – gondoljunk csak a libamájra, a krémes tésztára és a homárra. Egyesek számára kissé erős ízeik lehetnek, különösen azok számára, akik úgy gondolják, hogy a fehérboroknak könnyűnek és üdének kell lenniük, nem pedig sziruposnak és nehéznek.


Ha az érett gyümölcsös ízekkel tarkított krémes, diós fehérek úgy hangzanak, mint a mennyországról alkotott elképzelésed, akkor ezek neked valók. A ropogósabb társaiknál nagyobb súlyú és aromásabb karakterű borok közül sok megbirkózik a tölgy érlelésével és az ezzel járó vaníliás-pirítós összetettséggel.


Mitől lehet egy bor testes, ízében gazdag?


Tölgyfahordós érlelés: A bor tölgyfa hordóban való érlelése különféle hatással lehet a borra.

Az amerikai tölgy ízében vaníliás, kókuszos jegyeket ad, míg a francia tölgy füstösebb aromákat kölcsönöz a bornak.


Malolaktikus fermentáció, vagyis a vajas íz eredete: Egy másodlagos erjesztési folyamat, melynek során az almasavat lágyabb tejsavakká alakítják, ezáltal egy lágyabb és krémesebb textúrát eredményez.


Seprőn érlelés: A seprő valójában elhalt élesztősejtek tömege, amelyek az erjedésből visszamaradnak. Néha a borászok úgy döntenek, hogy a seprőt egy ideig az érlelődő boron hagyják, így egy még intenzívebb ízt képesek elérni. Gazdag komplexitást kölcsönöz azoknak a fehérboroknak, amelyek átestek ezen a folyamaton.


Ételpárosítás testesebb borok mellé pedig:


Kifejezetten ajánljuk nehezebb, vöröshúsú ételek mellé, ugyanis a bor súlya és gazdagsága megfelel a hús karakterének. Továbbá füstölt halak mellé is tökéletes választás, mivel a tölgyes karakter kiegészíti a füstölt hal ízét, míg az érett, kerek, gyümölcsös íz kellemes kontrasztot biztosít.



Néhány példa testesebb fehérboraink közül:


Pelle - Édes Szamorodni 2015

Illatában citrusok és muskotályos jegyek felfedezhetők fel.

A szájban a friss savak könnyedsége és a harmonikus édesség párosa találkozik.


Bott Frigyes - Hárslevelű 2016

Frigyesék egyik legkedvesebb szőlőfajtája - a Hárslevelű - ebben az évjáratban is

kristálytiszta, csillogó, virágos és mézes.

Egy igazi klasszikus a Felvidékről, biodinamikus művelésből.

Illatában tiszta, virágmézes, finom fűszeres jegyek jelennek meg.


Királyudvar - Furmint Sec 2020

A Furmint házasítást különböző dűlők legszebb tételei adják: Percze, Betsek,

Henye, Lapis, Suba.

Az almás, mandarinos, narancsos jegyek, ropogós savak és krémes textúra kifejezik

a birtok száraz borának gyümölcsös tisztaságát és ásványosságát.



77 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page