top of page
Szerző képeMitiszol

Mátyás Andráséknál kóstoltunk – 2019. március

Frissítve: 2021. júl. 13.

Érkeztünk az első tavaszi napsütéssel és a metszés utolsó napjára, hogy lekóstoljuk a 18-as, már kész vagy közel kész borokat Kisújfaluba, Mátyáséknál. Fiatalabbik András meséli is rögtön a 2018-as évre vonatkozó, a  faluban szállóigeként terjedő mondatot viccesen és viccelve, hogy “Meglettünk volna a metszéssel, ha nem jön közbe a szüret…” No, ez maradjon csak móka, mert Mátyásék pincéjénél nagyon rendben folynak a dolgok, hanyag munkának semmi nyoma.

A konyhában a hétvégén vágott mangalica hurka, disznósajt, tepertő fogadott. De evés előtt kóstolunk, jött az elhatározás. Kezdtünk 2017-es Olaszrizlinggel,  mindeközben  megtudtuk, hogy a borvidék ezen része a kürti körzet, ami Bélától Újvárig tart. (Tegye fel a kezét, aki ezt már tudta, én nem.) Majd kóstolunk ám tovább, Sauvignon Blanc és Pinot Noir, mely tételekkel már a webshopunkba ti is megvásárolhattok. Ifjabbik Mátyás pedig újító bor-étel párosítással állt elő, még pedig, hogy savanyú káposztás étel mellé héjon erjesztett bort iszik csak. Még szezonja van, tessék kipróbálni! Folytattuk a sort Kékfrankossal, Dunajjal – mely itthon a kevésbé ismert szőlőfajták közé sorolható , Szlovákiában pedig árat kell emelni, annyira viszik- . A borokról, kénről, maradékcukorról, hordókról és filozófiáról bővebben az április  8-án megrendezésre kerülő Mitiszol? Tavaszi Nyitott Kóstolón még beszélgetünk.

Bár kedvem lett volna még sokáig nyammogni, szüttyögni, slattyogni, ráérősen napsütést nézni ezekkel a borokkal és emberekkel de indulnunk kellett Bott Frigyeshez és Zsuzsához. Ritka egy tavaszkezdet.

21 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentarios


bottom of page