top of page
mitiszol

Nikolaihof – Ausztria legrégebbi pincészete

Frissítve: 2022. márc. 29.

A 19. század végén kereskedő Saahs család vásárolta meg az akkor leromlott állagú wachau-i birtokot az egyháztól. Az elmúlt évtizedekben vezetője a környezettudatos Christine Saahs asszony, aki 1971-ben fedezte fel a biodinamikát, amikor egy könyvet olvasott el róla. Elbűvölve kezdte alkalmazni az előírásait élete minden területén és a világ első biodinamikus szőlőtermesztőjévé vált. Christine és férje, Klaus a közelmúltban a borkészítés gyakorlati felelősségét fiukra, Nikolausra vagy ahogy mindenki ismeri, Nikire ruházták.


A Nikolaihof az UNESCO Világörökség részét képező Wachau régió közepén található, Mautern történelmi városában. A pincészet komplexum összefüggő építmények, kápolnák, falak és pincék sorozata. Az épület egy udvart vesz körül egy hatalmas hársfával, amely egyike a sok fa közül, amelyet 1908-ban ültettek Ferenc József császár trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

A borozó vendégek a fa alatt megterített asztaloknál élvezhetik a hangulatot. A kertben viszont van még egy csoda… Lenyűgöző, ősi kelta vallási hely van a lábunk alatt.



Az egyik fontos dolog a Nikolaihofról, hogy a kelták hatalmat és szellemi jelentőséget tulajdonítottak e helynek még a rómaiak érkezése előtt.

A kelták hagyományának mély és kiterjedt gyökerei vannak nemcsak a brit és ír szigeteken, hanem Spanyolországban, Franciaországban, Németországban és Ausztriában is.

Krems és Mautern városok környékén a kelták településeket és olyan kultúrát hoztak létre, amely magában foglalta a

szőlőtermesztést és a borkészítést. Több száz évig éltek itt, és a Nikolaihof helyét úgy határozták meg, hogy mély energiával bír. Miközben a hársfa alatt kortyolgatja az ember a borát, ne feledje, hogy a kelták már a rómaiak érkezése előtt bort készítettek itt. Az elsőt a varázslatos wachaui borok közül.


Mikor a rómaiak következtek, akiknek bár katonai szempontból fontosabb volt a hely stratégiai elhelyezkedése, azonnal felismerték a helyi bortermelés jelentőségét saját megélhetésük szempontjából. A katonáknak sörre és borra volt szükségük a napi adagjuk részeként. A rómaiak a kelták meglévő szőlőültetvényeire építve növelték és javították a bortermelést. Idővel több szőlőt telepítettek a Duna meredek oldalaira, Nikolaihofban erős falakat is építettek, valószínűleg a helyőrség főhadiszállásául. Ők építették a borospincéket is. Az eredeti kövek és a római beton sértetlenül fennmaradtak.


A Római Birodalom összeomlása után, a következő 1500 évben az egyház szerzetesei és a völgy lakosai ápolták Wachau bortermelését. A nyers fizikai formájában is gyönyörű vidék templomokkal, falvakkal, barokk kastélyokkal és drámaian szép szőlőültetvényekkel lett gazdagítva. A bor jelentősége rohamosan nőtt és a Wachau meredek szikláit hamarosan szőlőteraszok népesítették be.


A modern kori birtokon, 1971-ben Christine és férje, Klaus elkezdték megismerni a biodinamikus mezőgazdaság alapelveit. Ezeket az előírásokat a világ legrégebbi bioszövetsége, a Demeter dolgozta ki, amelyet 1924-ben alapítottak Németországban. A név Démétértől – a termékenység, a föld és a mezőgazdaság görög istennőjétől – származik. A biodinamikus gazdálkodás többet jelent, mint a vegyszeres permetezés és a műtrágyázás feladását. Ez egy életszemlélet, amelyet minden élőlény iránti tisztelet formál. A legmagasabb elv a természetbe és annak természetes folyamataiba való beavatkozás minimálisra csökkentése a talaj minőségének és vitalitásának megőrzése érdekében. Mert csak ekkor tudja a talaj megadni a növénynek azt, amire szüksége van, következésképpen a növény képes átadni életerejét annak, aki elfogyasztja. Kizárólag komposzttal és zöldtrágyával trágyáznak, kiegészítve biodinamikus preparátumokkal, amelyeket természetes anyagokból állítanak elő.


A Nikolaihof zászlóshajó ültetvénye a folyó túloldalán fekszik Mautern városához képest. Ők az egyetlen tulajdonosok, akik nemzetközileg elismert bort készítenek a Steiner Hund dűlőből, aminek szó szerinti fordításban „Köves Kutya” a jelentése – a neve az ott végzett szőlőmunkák nehézségeiből ered. A család birtokában van a Weingebirge, Közép-Európa egyik legrégebbi szőlőültetvényének egy része is, amely az i.sz. 5. századra nyúlik vissza.


A leglenyűgözőbb borkészítési hagyomány a Vinothek vonal. Ezek a borok kevés kén hozzáadásával több ezer literes tölgyfahordóban pihennek, amíg palackozzák őket – 10-15 vagy még több évvel a szüret után. Tartós frissességük és összetettségük a biodinamikus borkészítés hatékonyságát bizonyítja. A pincészet ma is használja 350 éves bálványprését, amely a világ legnagyobb ilyen típusú prése. Súlya két tonna, 12 méteres törzse egy darab szilfából készült.

Minden bor Demeter tanúsítvánnyal rendelkezik és magas minőség jellemzi. 22 hektáron a Wachau régióra jellemző fajtákat termesztik, főleg Zöld Veltelinit, Rizlinget és Neuburgert. Finom préselés után a szőlő saját természetes élesztővel erjed, ami hozzájárul a bor összetéveszthetetlen karakteréhez.


A bor mellett más helyi alapanyagokat is feldolgoznak, elsősorban a sárgabarackot, amelyből például kompótot és pálinkát készítenek. A kínálatban további különlegességek is szerepelnek, például diólikőrben pácolt zölddió vagy a szőlőmagból készülő Demeter olaj alapú natúrkozmetikumok is.


A család minden tavasztól őszig megnyitja éttermét, hagyományos osztrák Heurigerként. Christine Saahs alapította 1978-ban és bioalapanyagokból készülő ételeket szolgál fel. Még az étterem takarítása is inkább ecettel, mint vegyszerekkel történik.


A konyha a saját kertjéből származó virágokat is felhasznál az ételek elkészítéséhez vagy legalább a készételek díszítéséhez. A virágok tükrözik azt, ami növekedésük során velük történt, a természet teljes erejét, amely így továbbadódik az embernek. Az ételek így nemcsak szebbek de értékesebbek is. A gyönyörű formájú virágszirmok, élénk színük és finom illatuk pozitívan hatnak az emberre is, feldobják a hangulatot és melengetik a lelket.


Kevésbé köztudott, hogy a szakácskönyveknek is megvan az „Oscar-díja”. A Gourmand World Cookbook Awards díjakat különböző kategóriákban osztják ki. Christine Saahs két könyv szerzője is, amelyet díjaztak az évek során. Először a szakácskönyve nyert – a Wachau Cookbook, majd másodszor a Főzés a természet erejével című könyv is diadalmaskodott.



A Nikolaihofnak van egy modern vendégháza is, amelynek felelőse a Saahs család következő generációja. A gyerekeket természetes anyagokból készült játszótér, a felnőtteket úszótó és szaunával ellátott wellness pavilon is várja. És emellett felbecsülhetetlen nyugalom és csend… Érdemes egyszer ellátogatni hozzájuk!


Addig is közelebbi megismerkedésre ajánljuk nálunk elérhető remek boraikat, amelyek legalább annyira szerethetőek, mint a család története!



Kató András


60 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page