top of page
mitiszol

Spanyolország a poharunkban! Cava kisokos

Ez a kiváló spanyol pezsgő a Spanyolországban őshonos szőlőfajták, elsősorban a Macabeo, a Parellada és a Xarello házasításából készül. Noha a Cava D. O. elnevezés

számos spanyol régióra kiterjed, a katalóniai Penedés régió a központja és a teljes termelés több mint 95%-át adja.


Hogyan készül a Cava?

A Cava ugyanúgy kapja buborékait, mint a Champagne, a palackban történő második erjesztéssel, amit méthode tradtionnelle-nek hívnak.


Sokan állítják, ezzel a módszerrel jobb minőségű pezsgők készülnek, de nézzük is meg miért is pontosan!


Régiótól függetlenül a minőség mindig termelőnként változik, de a hagyományos módszerrel erjesztett pezsgőboroknak akad egy különleges tulajdonsága, amely extra komplexitást ad: az élesztőkontaktus. A seprő, az elhalt élesztősejtek, amelyek az erjedés befejeződése után maradnak vissza, a palack belsejében maradnak, a pezsgőbor ezekkel együtt érik amíg készen lesz az eladásra. Ahogy a borban marad, a seprő egyedi ízt – zamatos, élesztős, briósszerű minőséget – és krémes textúrát kölcsönöz, amely idővel fokozódik. Még az alap Cava-nak is kilenc hónapot kell érlelnie a seprőn.


Milyen szőlőfajtákat használnak a Cava készítéséhez?


A Cava szőlőfajtái eltérnek a Champagne-ban használtaktól, ebben az esetben a helyi Macabeo, Parellada és Xarello dominál, bár használnak a pezsgőrajongók számára ismerős Chardonnay-t és Pinot Noirt. Ráadásul a terroir is más, mint Champagne-ban. A legtöbb Cava-t Katalóniában állítják elő, ahol a talaj és az éghajlat különbözteti meg híres francia megfelelőjétől. Általában a Cava egy földes, zamatos maggal büszkélkedhet, amely körül a kemény húsú őszi gyümölcsök és a citrusfélék egyéb jegyei is kivehetőek.


Bár minőségében és stílusában hasonlít a francia pezsgőhöz, a Cava-t általában kedvezőbben, francia társa árának harmadáért-negyedéért adják el, ezért kiváló ár-érték arányúnak mondható. Kiválóan passzol a könnyű halételekhez, sajtokhoz, hagyományos spanyol tapasokhoz vagy csak úgy önmagában is kísérő nélkül.


Massana Noya - kilenc generáció óta


A Massana Noya egy organikus farm, a természeti környezet tisztelete a legfontosabb amiben hisznek. Harminc hektár szőlővel rendelkeznek hagyományos és nemzetközi fajtákból, valamint erdőkkel is rendelkeznek és egyéb növényeket is termesztenek, például búzát és olajbogyót.


A Massana család kilenc generációja készített már bort a La Maset-nek nevezett birtokon, Sant Pau d’Ordalban és maga Eudald, a családfő is a farmon született.

Célja az, hogy visszatérjen az alapokhoz, átvegye a múlt legjobb gyakorlatait és összekapcsolja azokat a modern borkészítési know-how-val. Így a holdfázisok szerinti gazdálkodás hagyományos katalán gyakorlatát a klasszikus biodinamikával és a pince tiszta munkájával ötvözi.


Az ültetéstől, metszéstől és betakarítástól kezdve a palackozásig és a kóstolásig minden a holdnaptár szerint történik. Eudald a gazdaság talajáról és mikroklímájáról szóló enciklopédikus tudásán túlmenően az összes szőlőjét külön-külön figyeli, hogy mindegyik boldog legyen. Biztosan a világ legelkényeztetettebb szőlői közé tartoznak.

Ez egy életen át tartó projekt, lelkesedése pedig ragadós.

Ha az évszak nedves, felszántatlanul hagyja a gyomtakarót és a talajt, hogy elősegítse a párolgást. Ha száraz, akkor sekély szántással feltöri a felszíni kérget, és megakadályozza a párolgást alulról.


Eudald részletekre való odafigyelése mindenre kiterjed. A korábbi szőlőtámasztó oszlopokat konzerválószerekkel kezelték, de szeretné elkerülni a talaj mindenfajta szennyeződését, ezért kezeletlen akácoszlopokat használ. A vas egy másik lehetséges anyag lehet, mivel újrahasznosítható. Soha nem hagyja abba az innovációt, ezt az is bizonyítja, hogy tanácsadókat keresett Andorrában, a borászat új határterületén, ahol egyre több „hegyi szőlőt” telepítenek.

Egyszer metszésből származó vesszőkből tüzeket gyújtott, hogy megakadályozza a kora reggeli fagykárt szeretett szőlőiben, erre tűzoltók és rendőrség jelent meg a farmon. A farmon a dagonyázó vaddisznóknak is jó dolga akad, ha nassolnak néhány szőlőszemet, az rendben van, amíg ráhagyják a nagyobb részét!


A La Maset-nek hívott farmház és a pince gyönyörű, méltán kedvelt szőlőskert-látogatási helyszín.

A ház alatt meredek lépcsősoron megközelíthető az eredeti (avagy „nagypapák”) pince, ahol a család őrzi korábbi borainak muzeális tételeit. Az állandó hűvösségben szunnyadnak a családi borok és cavak, a változó címkék önmagukban is társadalomtörténeti emlékek.



Eudald a cava terén szerzett szakértelmének köszönhetően az alap extra dry-tól a brut nature pezsgőn át egészen a csúcstermékig, a fantasztikus „Milleni”-ig, a chardonnay, macabeu és xarel·lo házasításából 48 hónapig élesztőn érlelt pezsgőig készít széles szortimentet. Elkészítette első hozzáadott kén nélkül készült cava-ját, az „Innat”-ot amelyhez foghatót nem kóstoltunk még: friss, enyhén virágos és toast-os utóízzel.





Kató András



93 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page