top of page
Szerző képeMitiszol

Szászi Birtokon jártunk – 2019. február

Frissítve: 2021. júl. 13.

A kóstolás, mindig csak egy pillanatkép a borról. Egy kellemes téli szerdai délután, nekivágtunk a badacsonyi borvidéknek és a mi kedves borászunkhoz Szászi Endréhez igyekeztünk szakmai kóstolásra.

Megérkezésünkkor rögtön a szőlőt vettük szemügyre, ahol láthattuk, hogy minden második sorközt füvesítik, mely az ökológiai művelésmód egyik alappillére. Endre kedvence a Kabócás dűlő, amit nem is vitatunk, innen még a panoráma is gyönyörű. Endréék 80-as és 90-es évekből telepített szőlőkkel is dolgoznak. A különböző dűlőkben, különböző talaj dominál, egyik helyen mutatja a riolittufát, máshol meg a bazaltot (mely ha a Badacsonyra gondolunk, igazán nem meglepő). Nagyon pozitív, hogy a Szászi szőlőket körbevevő birtokok nagy százaléka szintén ökológiai gazdálkodással művelt.

Hazánkban kedvelt prosecco után szabadon, berobbant a piacra a Szászi – Gyöngyös gyöngyöző bor, ahogy már írtuk, még a téli napsütésben is csábító. 80% pinot gris és 20% ottonel muskotály házasítása, tökéletes pezsgés, megfelelően behűtve, a bioborok kínálatának legjobb gyöngyözője.

A Szászi Birtok szintén kimagasló Pinot Gris boraival. Sikerült egy eddig nem ismert stílust megteremteni, melynek az elmúlt évjáratokban nem egy lelkes fogyasztója akadt. Endre egyszer Kékfrankos oltványért indult, de Csókaszőlővel tért vissza. (Igen, csóka nem csókos, ahogy én értettem először.) Egy eltűnő félben lévő fajtáról van szó, mely a filoxéra vész után kezdett igazán háttérbe szorulni és szinte teljesen eltűnni a borvidékekről. Kényes fajta és speciális bánásmódot igényel, mégis a Birtok úgy érzi érdemes vele törődni, mi is így érzetük a kóstolás után. Könnyed íz, mély szín, mindennapok vörösbora, kis fűszer, kis lekvár, kellemes lecsengés, kerek. Másik nagy favoritunk a 2018-as Zenit. Zenit egy magyar nemesítés, Ezerjó és Bouvier fajták keresztezése, főbb termőhelye a Balaton északi partja. Fűszeres, ásványos és játékos. Mesél is is Endre, hogy míg március közepén még fagyott a Balaton és szinte már mindenki az évjáratot temette, a szüret annyira korán Augusztusban eljött, hogy féllábbal még a teraszon szolgálták ki az embereket, másikkal pedig a szüretelőládákat mosták a korai szürethez. meg is lett a gyümölcse! Egy szép Cabernet Franc-nal zárunk. Majd szépen, lassan visszacsorgunk a valóságba. Személyes kedvencem, Szászi – Szigligeti Olaszrizling 2017. A modern borásznak nem csak pincekulcsa, de Windows kulcsa is van.


12 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page