top of page
Szerző képeMitiszol

Szászi-Dobosi túra - avagy körbenéztünk a Balatonon

Frissítve: 2021. júl. 13.

Az elmúlt héten a Balaton-felvidéken folytattuk év eleji felfedező utunkat, hogy megkóstoljuk a 2019-es évjárat újdonságait termelőinknél. Két borműhelyben, három borvidékről volt alkalmunk kóstolni.


Elsőként a Szászi Birtokot kerestük fel, ahol meglepően sok szép friss tétellel ismerkedhettünk meg. Elbűvölőek a '19-es "újborok": a Zenit 2019, ami első illatolásra törékeny, virágos jegyeivel egy friss primőr borra emlékeztet, de kóstolva mégis több annál: szép struktúrával és tömörséggel is rendelkezik, parfümösség helyett gyönyörű eleganciát hordoz. A zenit egyébként a bouvier és az ezerjó szőlők keresztezéséből született meg, nagyon megbízható szőlőfajta, szeptember közepére rendszerint eléri a 20 mustfokot, betegségekre nem érzékeny, szőlészetileg könnyű vele dolgozni és a bora is izgalmas. A Pinot Gris 2019 is csábítóan üde, kicsit piskótás illatú, a zenitnél valamivel krémesebb, de nagyon friss szürkebarát, amely év eleje óta már meg is található kínálatunkban. A 2019-es Gyöngyös ezúttal kéknyelű alapú lesz, némi Ottonel Muskotállyal megfűszerezve. Csodaszépek voltak a 19-es Szent György-hegyi Olaszrizlingek, amelyek azonban még hordóban pihennek, öregebb és új hordókban is. Egy kis türelemre lesz szükség, hogy kóstolhassuk őket, de higgyétek el, megéri várni. Endréék balaton-felvidéki, lesencetomaji birtokáról a 2018-as Cabernet franc-t kóstoltuk, amely hordót nem látott, a tartályos érlelésnek köszönhetően megőrizte tiszta, nagyon gyümölcsös jellegét, egy észak-olasz, Collio-típusú Cabernet Franc-ra emlékeztet. Már majdnem búcsúztunk, amikor Endre bedobott még egy 2017-es Zeus-t, ami egy 100 gramm maradékcukorral rendelkező késői szüretelésű édes bor (0.75-ös üvegben). A bor gyönyörű fűszerességgel és remek arányokkal, vibráló és hosszú lecsengéssel rendelkezik, édességben nem túl sok, pedig a cukor egy édes szamorodniéval vetekszik, de ez alig érezhető, annyira jól iható a bor. Reméljük, hamarosan elérhető lesz webshopunkban is!


Délután Szentantalfán, a Dobosi Pincészetben volt találkozónk, ami kényelmesen fél óra autóval Badacsonyból, a Káli-medencén keresztül. Mivel hétfő lévén minden útba eső étterem ajtaján hiába kopogtattunk, házigazdáink, hogy megmentsenek minket, rögtönözött ebédként egy helyi finomságokból álló hidegtálat prezentáltak nekünk.


Itt is szembetűnő volt, mekkora a kontraszt 18-as és 19-es évjáratok között - ez utóbbiak javára. 2018-ban nagy volt nyáron a szárazság és ősszel rosszkor jött az eső, a szőlő nehezen száradt ki, a 19-es évjárat borai viszont üdék, nagyon szép savkészlettel és sok gyümölccsel rendelkeznek és duzzadnak az energiától. A másik nagy tanulság, hogy az olaszrizlinget az Isten is a Balaton-felvidékre teremtette, annyira kimagaslott a mezőnyből. Ezt egyébként Szásziéknál is megfigyelhettük. A Dobosi "alap" Bio Olaszrizling üde, finom szerkezetű, de friss savakkal, virágos-körtés jegyekkel bír, hasonló a Chardonnay is, kicsit több krémességgel. A pince Jolly Jokere a 2019-es Juhfark, ami még nincs kész, a napokban palackozták de egy nagyságrenddel überelni fogja a 18-ast, ezt bátran kijelenthetjük! Dobosi Győző frappánsan fogalmazta meg a kóstoló mottóját: "Ha az Isten megkérdezné, hogy milyen legyen az évjárat, akkor a 19-es minden évben jöhetne."


33 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page