top of page
Szerző képeMitiszol

Tokaj. Magic. Spring.

Frissítve: 2021. júl. 13.

Tavasszal sem állunk meg és még az ünnepek előtt Tokajba látogattunk, hogy megkóstoljuk a már palackba került új tételeket, na meg a hordómintákat. Jártunk Bodó Juciéknál (Bott Pince), majd Mádon a Szarka Pincénél és a Pelle Pincénél. Eme bejegyzés szóljon csak a Bott Pincéről,a következő bejegyzésben megtaláljátok a korábban említett két pincéről szóló írásunk.

Bodó Juci és Bodó Józsi. Bott Pince. Juci az az ember aki szívből készíti borait, megérzésekből és nem a laborban nézi az értékeket. Számára az az érték, amit a bor mint élményt megteremt. Éppen arról mesél, hogy hogy fognak együtt működni iskolákkal, a gyerekek ki tudnak majd menni a szőlőbe, ott lehet a tesi óra és a növényvilágról ott helyben tanulhatnak majd. Na meg azért azt is elárulta, hogy örül, mikor borait külföldön értékesítik és így tudja/ tudják bejárni a világot.


Dűlőről

Csontos dűlő, sok különböző terület, különböző telepítés, hihetetlen mennyire sokszínű. Kedvencem Rudi Néni és az Őscsontos.

Borokról

A 2016-os aszú idén májusban lesz elérhető és szóba kerül a 2016-os szamorodni melyből most először száraz is elérhető lesz. A Bott pince borairól azt kell tudni, hogy annyira kellemesek, annyira kedvesek, hogy az ember tényleg legszívesebben minden ebédjéhez inna egy pohárral, ha nem többel. Juciéknál fontos, hogy érett savakkal szüreteljenek, sokszor ezt problémának látják Tokajban, hogy sokan túl korán éretlen savakkal szedik a szőlőt. Beszéltünk arról, hogy menyire nehéz megjósolni egy bor “időállóságát”, hogy a borászok mennyire mernek elrakni különböző évjáratokból, hosszabb időre, nagyobb mennyiségben.


Mesélik, hogy 10 éve még biztosan ő se merte volna bevállalni, azért most már lehet kísérleteznének vele. Új hordóval csak csínján bánnak nagyobb mennyiségeknél egy esetleg két új hordót vetnek be. A száraz szamorodni csodája: izgalmas illatok és ízek, botrytises szőlős melyből nem édes bor készül. 2016-ban a Határi dűlőből, tölgyfelhordóban erjedt, érlelődött. Juci szeretné ha a botrytises illatokat, ízeket megőrizni és mindezt egy száraz borba zárva, s így lett a száraz szamorodni. Derítés és szűrés nélkül, két év után letöltve, palackozva, magas alkohol kis maradék cukor, mely lekrémesíti ezt az alkoholt, nagyon izgalmas, alig várjuk, hogy kapható legyen és ti is kóstolhassátok.


Kedvenc kóstolt tétel: 2017-es édes szamorodni.

14 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page