top of page
Szerző képeMitiszol

Valódi mélység Elzászból

Frissítve: 2021. júl. 13.

A Pierre Frick név immár tizenkét generáció óta cseng ismerősen a szőlőhegyen - a mostanra 12 hektárt is elért birtokon Jean-Pierre és Chantal Fick, valamint fiúk, Thomas készít évről-évre kiváló borokat.

15 kilométer széles területen, túlnyomórészt mészkő talajon gondozzák szőlőjüket, olyan izgalmas dűlőkön, mint a Grands Crus Steinert (Pfaffenheim), Grand Cru Vorbourg (Rouffach) és Grand Cru Eichberg (Eguisheim), Bihl, Rot Murlé, Bergweingarten, Lerchenberg, Carrières (Krottenfues) és Strangenberg. Így a helyi fajtákban rejlő potenciál mellett boraikon keresztül külön-külön is bemutathatják saját területeiket - mindezt persze úgy, ahogy azt Alsace-ban várnánk.


Az 1970-es években még Pierre és Annette Frick hozta meg a döntést, hogy a birtokot a jövőben bio művelésre állítják át - maguk mögött hagyták a gyomirtók, a műtrágyák és a szintetikus vegyszerek alkalmazását, 1981-ben pedig még egy lépéssel tovább mentek amikor Jean-Pierre a biodinamika útján haladt tovább. Végül 1986-ban megszerezték a Demeter tanúsítványt is.

Jean-Pierre és felesége, Chantal is szenvedélyesen érdeklődnek az “élő talaj” iránt amely nem csak a szőlő egészségéhez, hanem a borok összetettségéhez is nagyban hozzájárul. Mint írják, "a biodinamika által támogatott, átfogóbb megközelítés alkalmazása a talaj és a szőlő életében megváltoztatta a szőlőültetvényünket. Így a szőlő növekedési ciklusa nagyobb összhangban van, kevésbé érzékeny a szürkerothadásra és a rovarokra, a növény jobb egyensúlya pedig elősegíti a fürtök megfelelő érését.” Az ilyen alapanyagból született borok nem csak jobban kifejezik a terroirt, hanem nagyobb mélységet is adnak neki.


Nem meglepő hát, hogy a pincében autentikus, egészséges és élő borokkal találkozik bárki, aki betér hozzájuk - a klasszikus elzászi vonal után nem ritkán kísérleti tételek következnek, ahol a borász kérésére háttérbe szorítjuk a fajtatulajdonságok. Érzések és érzékelések - nagyjából ilyen egy emlékezetes kóstoló Pierre vezetésével. Boraikat soha nem “zavarják”, kizárólag enyhén szűrik és minimális hozzáadott kénnel palackozzák. 1999 óta ráadásul minden évben készítenek néhány kén hozzáadása nélküli házasítást is. Ezek az elzászi borok legjobb példái amelyekkel találkozhatunk - valódi borok, igazi mélységgel.

16 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page