top of page

Clos Henri

Új-Zéland
Az Újvilági Borok Gyöngyszeme

Új-Zéland az újvilági borászat egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb képviselője. Az ország bortermelése a 20.század második felében indult fejlődésnek, és azóta világszerte elismert borvidékké vált. Új-Zéland különleges terroirja, változatos klímája és kiváló szőlőfajtái lehetővé teszik a borászat számára, hogy egyedi és magas minőségű borokat állítson elő.

Minek köszönhető az új-zélandi borok népszerűsége?

Az új-zélandi borok népszerűsége több tényező együttes hatásának köszönhető. Az alábbiakban nézzük meg közösen ezeket a tényezőket:

A terroir különlegessége

Új-Zéland földrajzi elhelyezkedése és változatos természeti adottságai egyedülálló terroirt biztosítanak a szőlőtermesztéshez. Az ország klímája, amelyet a tengeri hatások és a jelentős napi hőingadozások jellemeznek, elősegíti a szőlő optimális érését, gazdag aromák és élénk savak kialakulását.

A talaj az évmilliók során végbement jelentős földmozgások eredménye, beleértve a gleccserek, különösen az Otira és a Walmaunga kialakulását és visszahúzódását.
Új-Zéland talajai változatosak és gazdagok ásványi anyagokban, ami jelentős hatással van a borok ízvilágára és szerkezetére.

 

Az Északi-sziget egyes részein vulkanikus talaj található, amely gazdag ásványi anyagokban és mikroelemekben, különleges karaktert adva a boroknak. A gleccserek olvadásával létrejövő folyók partján termő szőlőknek igen különleges karaktert kölcsönöz.

Art or (1).png

Minőség és Innováció

Az új-zélandi borászatok elkötelezettek a minőség iránt. A borászok gyakran alkalmaznak modern technológiákat és innovatív módszereket a szőlőtermesztés és a borkészítés során, ugyanakkor tiszteletben tartják a természetet és a fenntarthatóságot. Az új-zélandi borok kiváló minőségükről és tiszta ízvilágukról híresek.

Fenntarthatóság és környezettudatosság

Az új-zélandi borászatok nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható és környezetbarát gazdálkodási módszerekre. Sok borászat organikus és biodinamikus módszereket alkalmaz, elhagyva a vegyszerek használatát és védve a természeti erőforrásokat. Ez a környezettudatos hozzáállás vonzó a modern fogyasztók számára, akik egyre inkább keresik a fenntartható termékeket.

Az őshonos bokrok növényzet és vizes élőhelyek rehabilitációja a szőlőültetvényeik között, egy folyamatban lévő projekt, amely iránt elkötelezték magukat. Céljunk, hogy visszaadják a földnek eredeti környezetét, amely lenyűgöző és hasznos vadon élő állatokból, őshonos madarakból és rovarokból áll, amelyek mind hozzájárulnak az élővilág sokféleségének növeléséhez.

A Sauvignon Blanc sikere

Új-Zéland világszerte ismert kiváló Sauvignon Blanc borairól, különösen a Marlborough régióból származó tételek révén. A friss, gyümölcsös és intenzív aromájú Sauvignon Blanc borok gyorsan népszerűvé váltak a fogyasztók körében, és az ország hírnevét megalapozták a nemzetközi borpiacon.

Képernyőkép 2024-05-29 140234.jpg

Clos Henri borászat: Marlborough büszkesége

A Clos Henri borászat Új-Zéland egyik kiemelkedő borászataként ismert, amely Marlborough régióban található. A borászatot a híres francia Bourgeois borászcsalád alapította, akik több mint tíz generáció óta készítenek kiváló minőségű borokat a Loire-völgyben. A Clos Henri a Bourgeois család újvilági testvérborászata, ahol a francia borászati hagyományok találkoznak az új-zélandi terroir különleges adottságaival.

Marlborough terroirja

Marlborough Új-Zéland legismertebb és legnagyobb borvidéke, amely különösen a Sauvignon Blanc borairól híres. A régió klímája hűvös, és a napsütéses órák száma magas, ami elősegíti a szőlő lassú érését és komplex aromák kialakulását.

 • Talaj: Marlborough talaja kavicsos és jó víz elvezetésű, ami lehetővé teszi a szőlő gyökereinek mélyre hatolását, és így hozzáférést biztosít a talaj ásványi anyagaihoz.
   

 • Éghajlat: A régióra jellemző a hűvös tengeri szellő és a jelentős napi hőingadozás, ami segít megőrizni a szőlő természetes savtartalmát és frissességét.

A Clos Henri filozófiája

A Clos Henri borászat filozófiája az organikus és biodinamikus gazdálkodásra épül. A borászat elkötelezett a fenntartható és környezetbarát módszerek alkalmazása mellett, amelyek nemcsak a környezetet védik, hanem a borok minőségét is javítják. A szőlőtőkék vegyszermentes gondozása és a biodinamikus preparátumok használata biztosítja a talaj és a szőlő egészségét, ami a borok autentikus ízvilágában tükröződik.

Az elmúlt 3 évben több mint 2000 őshonos növényt ültettek a birtokon és annak környékén - olyan fajokat, mint a Sedge, Cabbage fák, Kahikatea, Kanuka, Daisy fa, Kohuhu, Ribbonwood, Totara, Karamu és Kowhai.

Szőlőfajták és borok

A Clos Henri borászat elsősorban két fő szőlőfajtára specializálódott: Sauvignon Blanc és Pinot Noir.

A francia hagyomány szerint a szőlőket sűrűn telepítik, hogy ösztönözzék a tőkék közötti versenyt és erősítsék a vitalitást. Ez a természetes szabályozás azt jelenti, hogy a szőlő több energiát fordít a szőlőbogyóra, nem pedig a lombkoronába – koncentrálva a gyümölcsízeket. Az arrafelé ritkábban alkalmazott öntözés nélküli gazdálkodás szintén segíti abban a gyökereket, hogy mélyebbre kényszerüljenek a talajban, ezáltal lehetővé váljon a terroir legtisztább kifejeződése és több ásványosság.

 1. Sauvignon Blanc:

  • A Clos Henri Sauvignon Blanc borai híresek frissességükről, élénk savasságukról és komplex aromáikról, amelyekben a trópusi gyümölcsök, a citrusok és a zöld növényi jegyek dominálnak. Ezek a borok tökéletesen tükrözik Marlborough terroirjának egyediségét.
    

 2. Pinot Noir:

  • A Pinot Noir borok elegánsak és összetettek, gazdag vörös gyümölcsös aromákkal és finom fűszeres jegyekkel. A borok kifinomult tanninszerkezete és hosszú lecsengése különlegessé teszi őket. A Clos Henri Pinot Noir borok a francia borászati hagyományokat ötvözik az új-zélandi terroir kivételes adottságaival.

2021-ben a világhírű James Suckling borszakíró által összeállított legjobb újzélandi borok 50-es listáján a legjobb két Sauvignon Blanc a Clos Henri termése, közülük a választékunkban is elérhető Estate Sauvignon Blanc 2019 95 pontot kapott a 100-as skálán!

 

IMG_8024_edited.jpg
IMG_8025_edited.jpg
IMG_8051.JPEG

Új Design: Tisztelgés a természet előtt

A tavalyi évben a Clos Henri borászat jelentős designváltáson ment keresztül. Az új címkék a Marlborough térségének flóráját és faunáját ábrázolják, ezzel tisztelegve a természet szépsége előtt. A címkéken megjelenő növények és állatok nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a borászat elkötelezettségét is jelképezik a fenntartható és környezetbarát gazdálkodás iránt. Az új design célja, hogy jobban összekapcsolja a borokat a helyi környezettel és kulturális örökséggel, továbbá hogy felhívja a figyelmet a természet megőrzésének fontosságára.

Az Estate Sauvignon Blanc címkéjén megjelenő tui madár

A tui Új-Zéland őshonos madárfaja. Egy elkülönült alfaja él az Új-Zélandhoz tartozó Chatham-szigeteken, mely mára veszélyeztetetté vált.
Színezete sötétbarna, majdnem fekete. Napfényben azonban testének jelentős része zöldes vagy kékes fényben csillog. Különös ismertetőjele a nyaka körül levő fehér tollgallér és a nyakán levő kis fehér tollfodor.

Éneke nagyon összetett, az új-zélandiak szerint a legszebben éneklő madár a világon.

Az új-zélandiak nagyon kedvelik a tuit. Ez volt az első faj, amelyik megkapta az „év madara” címet Új-Zélandon 2005-ben.

Új-Zéland és a Clos Henri borászat kiváló példája annak, hogyan lehet a hagyományos borászati tudást és a modern technológiákat ötvözve egyedi és magas minőségű borokat előállítani. A Marlborough régió különleges terroirja és a borászat elkötelezettsége a természet tisztelete iránt olyan borokat eredményez, amelyek méltán képviselik az újvilági borászat legjavát.

 


Fedezzétek fel a Clos Henri borok világát, és élvezzétek Marlborough különleges ízeit és aromáit!

bottom of page